Nejvíc se plýtvá na sídlištích

Až 33 kg potravinového odpadu vyhodí obyvatel brněnského sídliště za rok. Ukazují to výsledky prvních měření Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. První terénní data výzkumu, který ve světě nemá obdoby, by měla pomoct změnit myšlení lidí. O plýtvání potravinami mají totiž často zkreslené představy.

Celkem 900 brněnských domácností se zapojilo do výzkumu plýtvání potravinami. Kolik potravinového odpadu lidé vyhodí odborníci mapovali ve venkovské zástavbě, městské vilové zástavbě a na sídlištích. Každá lokalita je totiž specifická. Například lidé se zahrádkou mohou odpad kompostovat, na sídlištích už to jde těžko.

Ponořit se do odpadků

Výzkumníci měřili odpad přímo v místech svozu komunálního odpadu. Pomocí speciálních sít se z odpadu vybraly potravinové složky, roztřídily se, zvážily a zaznamenaly. Nejvíce potravin skončí v popelnicích na sídlištích – ročně na jednoho obyvatele přijde 33 kg vyhozených potravin – to je zhruba 30 pecnů chleba. Ve vilových čtvrtích je to 20 kg a na venkově jeden člověk vyhodí do popelnice v průměru 21 kg potravin ročně, zbytky zeleniny zde častěji kompostují nebo jimi zkrmují zvířata.

 

Špatné odhady

Výzkum doplnilo také dotazníkové šetření mezi obyvateli Brna zaměřené na nákupní chování, spotřebu jídla a postoj k tématu plýtvání jídlem. Podle něj lidé odhadují, že ročně vyhodí zhruba 4 kg potravin, tedy zhruba osmkrát méně než ve skutečnosti.

Po sběru dat odborníci z MENDELU nekončí. V dalších letech bude následovat experiment ve vybraných lokalitách. Pomocí různých strategií se výzkumníci budou snažit změnit chování domácností a přimět obyvatele, aby méně plýtvali – např. pomocí letáků nebo sociálních sítí.

 

Titulní foto: Zachraň jídlo
Foto v textu: MENDELU

MENDELU | Česká televize

Další články

Aplikace Zachraň oběd je na světě. Po dobu několika měsíců jsme na jejím vývoji spolupracovali s firmou Etnetera Flow. Proč
Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Přejít nahoru