Veřejné lednice FreshPoint zachraňují tisíce porcí měsíčně

Asi 4200 porcí měsíčně je zachráněno před vyhozením díky veřejným lednicím od značky FreshPoint. Zachráněné jídlo s blížícím se datem spotřeby pak přeprodávají s výraznou slevou široké veřejnosti. Jak projekt funguje a proč se doplňuje s naším projektem Zachraň oběd?

Asi 20 % jídla vyprodukovaného v EU se vyhodí. Vyhozené jídlo má hodnotu asi 149 miliard eur a je zodpovědné za asi 6 % celkových emisí. Zachraň jídlo bojuje proti nesmyslnému plýtvání už od ro ku 2013 a jsme nadšení, že se k našemu úsilí přidává stále více firem a organizací.

Mezi projekty bojující proti plýtvání patří i veřejné lednice od společnosti Zdravá lednice, s.r.o., která na trhu působí pod značkou FreshPoint. Primárně se zabývá dodáváním zdravých jídel do firem po celé ČR. Servíruje je do více než 120 chytrých lednic, které se samy regulují a hlídají data spotřeby chlazených produktů.

V roce 2021 navíc zprovoznili první lednici, která je přístupná široké veřejnosti. Do ní svážejí nesnězené jídlo ze zmíněných firemních lednic, které se blíží datu spotřeby. Tyto potraviny si pak může zakoupit široká veřejnost s výraznou slevou (40 %). (Jedná se o potraviny od různých společností, mezi které patří například Zátiší, Sklizeno, YamYam, Sushi Time či Eat Perfect.)

Tuto první lednici umístili do OC Máj a od té doby zprovoznili další tři. OC Máj sice nyní prochází rekonstrukcí, ale lednice v obchodních centrech na Westfield Chodov, VIVO! Hostivař a v areálu Branického pivovaru jsou plně v provozu.

“Díky třem veřejným lednicím, ve kterých si mohou zájemci zakoupit s velkou slevou kvalitní potraviny s blížícím se datem expirace, se nám podaří zachránit přibližně 4200 porcí jídla měsíčně, které by jinak skončilo v koši,“ říká Jan Langer, jednatel společnosti Zdravá lednice s.r.o.

Veřejné FreshPoint lednice a projekt Zachraň oběd – co je pojí?
Jak FreshPoint, tak i Zachraň jídlo zachraňují hotové porce jídla před vyhozením. FreshPoint sváží jídlo z firem a těsně před datem expirace ho se slevou dále přeprodává. Když se jídlo nestihne zkonzumovat ve veřejných lednicích a má před datem expirace, přichází na řadu náš projekt Zachraň oběd. V rámci projektu se převáží veškeré přebytečné jídlo do azylových domů a charitativních organizací, kde si ho klienti daných organizací zdarma převezmou. Více o projektu Zachraň oběd si můžete přečíst zde.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru