Už 3 527 pokrmů skončilo v rukou potřebných místo v koši. Jak to děláme?

Od března se nám darováním podařilo zachránit tisíce nadbytečných porcí jídla díky propojování gastro provozů, řidičů a charitativních organizací. Jak takové darování probíhá?

V Česku gastro provozy každý rok vyhodí asi 3780 tun hotových jídel, které by se daly darovat. Rozhodli jsme se, že toto číslo snížíme a před necelým rokem jsme publikovali výsledek naší dvouleté práce – Analýzu současného stavu a dobré praxe darování hotových jídel. Naším cílem bylo zpřehlednit podmínky darování a proces tak zjednodušit.

Původně jsme chtěli jen přinést přehledný manuál, podle kterého by gastro provozy mohly postupovat a bez obav darovat přebytečné jídlo. Tehdy jsme netušili, že nás čeká válka na Ukrajině a citelné zdražování potravin vlivem vysoké inflace. Zájem o darovaná hotová jídla se v krátké době prudce zvýšil, a my se v březnu pustili přímo do provozu darování.

Abychom to zvládli, navázali jsme spolupráci se společností DoDo a REkrabičkou. DoDo zajišťuje přepravu zbylých jídel z domluvených jídelen do charitativních organizací. REkrabička nám zase umožňuje jídlo převážet v krabičkách, které můžeme použít až 400x. Díky tomu po darování nezanecháváme hromady plastu a celý proces je udržitelný.

Jak to funguje?

Pokud v gastro podniku zbyde na konci výdejní doby nezávadné jídlo, podnik ho pomocí (zatím provizorní) webové tabulky zaregistruje k darování a zabalí do jednoporcových krabiček. Následně si hotové jídlo zarezervuje charitativní organizace, která potřebuje potravinovou pomoc. Řidič pak připravené pokrmy vyzvedne a do dané charity je převeze. Tam je darují potřebným, kteří je mohou hned zkonzumovat a zahnat hlad.

Momentálně je darujeme do charit. V budoucnu si je snad budou moct vyzvednout všichni, pro které je teplé jídlo luxusem, který si nemohou běžně dovolit. Patří mezi ně sociálně slabší rodiny, ukrajinští váleční uprchlíci i lidé bez domova.

Co dál?

V současné době plníme funkci prostředníka a propojujeme jídelny, přepravce a charity pomocí provizorní tabulky. Zároveň ale s Česko.Digital tvoříme nový projektový web a vyvíjíme aplikaci, která naši roli zastane a přímo propojí všechny zúčastněné aktéry. Díky tomu bude celý proces jednodušší a rychlejší.

Současně oslovujeme další gastro provozy, charitativní organizace a uprchlická centra, kterým projekt jim představujeme. Pokud mezi ně patříte, můžete se zaregistrovat pomocí formuláře na našich webových stránkách.

 

Foto: Štěpán Lohr

Projekt probíhá za podpory DBU.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru