Mobilní aplikace zachraňují jídlo v Indii, Ghaně i USA

Že jídlo ze supermarketů, restaurací i domácností končí až příliš často v popelnicích, to je dnes už známá věc. Po celém světě, od Indie po Nizozemsko, jsou ale tucty aplikací, které pomáhají přesměrovat jídlo z cesty do popelnice na cestu do našich kručících žaludků. The Guardian vybral ty nejlepší.

11th Hour (Singapur)

Singapurský rodák a milovník pouličního jídla Tan Jun Yuan si všiml, že jeho oblíbení prodavači vyhazují spoustu jídla každý den, třeba deset nebo patnáct misek bak kut teh, vepřových žebírek v zeleninovém vývaru. Vytvořil proto aplikaci 11th hour, v překladu 11. hodina, která umožňuje nabídnout před zavíračkou zlevněné jídlo opozdilcům. Od jejího loňského uvedení si ji prý stáhlo deset tisíc hladových Singapurců.

NoFoodWasted (Nizozemsko)

Jak propojit zákazníky a supermarkety? Holanďan August de Vocht na to možná přišel. Aplikace NoFoodWasted upozorní zákazníka, když se někde objeví zlevněné zboží s končící záruční lhůtou. Přibližně dvacet tisíc uživatelů denně, které aplikace má, navíc může nahrát svůj nákupní seznam. Když se některá věc ze seznamu dá sehnat se slevou, dostanou upozornění. Jste jinde v Evropě nebo v USA? Zkuste Too Good to Go, ta funguje podobně.

FoodCloud (Velká Británie a Irsko)

Supermarkety, farmy a výrobci jídla využívají tuto aplikaci k tomu, aby upozornily charity na své přebytky. Když se přihlásí do systému neziskovka, přesně vidí, kolik a jakého jídla kdo nabízí. Pak si stačí jen domluvit přesné datum a způsob převzetí. Tuto aplikaci chce při komunikaci s potravinovými bankami používat i TESCO ČR.

Cheetah (Ghana)

Tato aplikace pomáhá překonávat problémy spojené se skladováním a přepravou ovoce a zeleniny. Vyvinula ji univerzita v Twente za podpory holandského ministerstva zahraničí. Apka ukazuje farmářům nejrychlejší cestu na trh s co nejmenším množstvím překážek, aby se ovoce nekazilo cestou. Právě distribuční síť patří v afrických zemích k částem řetězce, kde se plýtvá nejvíce. Je to přesně naopak, než v Evropě nebo v Americe, kde nejvíce plýtvají spotřebitelé. Nedávno jsme se tématu věnovali, přečtěte si víc.

MintScraps (USA a Thajsko)

MintScraps pomáhá restauracím sledovat, kolik a jakého jídla se vyhazuje. Kromě toho, že šetří peníze a energii, MintScraps také umožňuje restauracím soutěžit mezi sebou o to, kdo plýtvá méně. A vyplácí se to. Do této chvíle aplikace pomohla ušetřit více než 860 tun jídla. Na stejném principu pak funguje i podobná apka Leanpath a Winnow. Winnow sice nemá soutěžní mód, ale zato operuje v osmnácti státech napříč Evropou, Asií, Austrálií, a dokonce i Spojenými Arabskými Emiráty.

No Food Waste (Indie)

Zůstaly vám po rautu nesnědené chlebíčky, máte malý hotel nebo vám zbyl kotel guláše? V sedmi městech Indie, včetně Dillí a Čenaí, to není problém. No Food Waste vám umožňuje nabídnout zbylé jídlo tvůrcům a správcům aplikace, kteří ho pak předají lidem bez domova, rozdají ve slumech nebo v sirotčincích a seniorům. Kromě toho aplikace umožňuje lidem upozornit na místa, kde se lidé v nouzi scházejí, a na těchto místech je pak možné darovat jídlo i přímo.

Yo No Desperdicio (Španělsko)

Název aplikace se dá přeložit jako „neplýtvám“. Jejím cílem je omezit vyhazování jídla v domácnostech tím, že propojuje lokální komunity a umožňuje sousedům sdílet jídlo mezi sebou. Prostě nahrajete fotku jídla, které vám přebývá, spolu s množstvím, vaší polohou a datem spotřeby. Kromě výměny jídla navíc mohou uživatelé sdílet i recepty a tipy, jak plýtvání předejít. V Praze funguje na podobném principu Facebooková skupina Sdílej jídlo, Praho!

 

 

Foto: Pexels

Zdroj: The Guardian

Další články

Aplikace Zachraň oběd je na světě. Po dobu několika měsíců jsme na jejím vývoji spolupracovali s firmou Etnetera Flow. Proč
Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Přejít nahoru