Kuře: jak ho správně vybrat, upravit a naporcovat

Základem pro to, abychom doma neplýtvali jídlem, je umět ho správně zpracovat, skladovat, a pokud možno beze zbytku využít. U masa, na jehož produkci je zapotřebí mnoho přírodních zdrojů, to platí dvojnásob. Celé kuře zpracujete velmi snadno, pokud víte, jak na to. Na rady jsme se ptali řezníka Aleše Peterky, který provozuje řeznictví Masology.

Na co si dát při výběru kuřete pozor?

Při porážce se může stát, že kuře spadne na zem a objeví se na něm mírně žluté či krvavé podlitiny. Zákazník to obvykle nepozná, pokud si koupí kuře nebo jeho části zavakuované v krabičce. Děje se tak obvykle ve větších chovech, menší řezníci si to více hlídají. Proto je nejdůležitější hledět na původ masa. „Kuřata, která pomalu rostou na statku či farmě, mají jednoznačně chutnější a zdravější maso než brojleři, kteří vyrostou průměrně za 42 dní v halách bez denního světla,“ vysvětluje Aleš Peterka z Masology a radí:

„Studujte etiketu a vybírejte si maso ze zvířat chovaných a poražených v Česku. Ideálně si najděte oblíbenou značku a svého řezníka.“

Jak kuře upravit?

Jde to udělat různými způsoby. Můžete ho péct vcelku, vykostit na roládu nebo naporcovat jednotlivé části a zpracovávat je dle potřeby. Koupené kuře už bývá obvykle oškubané, omyté a vyvržené, takže na jeho porcování postačí jen ostrý nůž a prkénko.

A co porcování?

Nejefektivnější je rozřezat kuře na stehna, křídla a prsa. Se zbylým trupem, kůží a odřezky se dají dělat divy, rozhodne je nevyhazujte – buď je zamrazte na později nebo z nich udělejte skvělý kuřecí vývar. Postup, jak jednoduše oddělit stehna a křídla, i fígl, jak odříznout prsa vcelku, najdete krok za krokem popsaný v kuchařce Zachraň jídlo v kuchyni.

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru