Britské Tesco končí s nálepkami “minimální trvanlivost”

Obchodní řetězec si všiml, že jeho zákazníci vyhazují jídlo, které je ještě jedlé, a to jen kvůli prošlému datu minimální trvanlivosti na obale. To se ale změní. Minimální trvanlivost zmizí ze sedmdesátky výrobků. Nahradí ji selský rozum.

Spotřeba vs. Trvanlivost

Jsou to podobné termíny. Mezi datem minimální trvanlivost (anglicky „best before“) a datem spotřeby (anglicky „use by“) není pro mnoho zákazníků žádný rozdíl. Bez rozmyslu tak vyhazují všechno s prošlým datem. To přitom vůbec není potřeba.

Maso není chleba

Datum spotřeby označuje rychle se kazící potraviny jako je maso nebo mléko, které se po uplynutí data na etiketě nesmějí prodávat a jejich konzumace vám může potenciálně uškodit.

Datum minimální trvanlivosti označuje pouze dobu, po kterou prodejce s výrobcem garantují senzorické vlastnosti výrobku. To znamená, že chleba bude křupavý, avokádo bude mít správnou máslovou konzistenci a banány budou zářit čistě žlutou slupkou. Pokud ale sníte banán s černými tečkami nebo „gumový“ chleba, kterému prošla minimální trvanlivost, s největší pravděpodobností se vám nic nestane.

Odlepené samolepky

Britský řetězec Tesco si uvědomil, že mnoho zákazníků je z těchto termínů zmatených. To pak vede k tomu, že vyhazují perfektně jedlé ovoce a zeleninu jenom proto, že samolepka říká, že onen květák nebo ředkvička má to nejlepší za sebou. Kdyby tam ta nálepka nebyla, s radostí se zakousnou.

Odpověď řetězce? Rozhodli se nálepky ze sedmdesáti druhů baleného ovoce a zeleniny, jako jsou třeba pytle s jablky, bramborami nebo citrony, odstranit. Místo toho chce Tesco nechat na svých zákaznících, aby si sami určili, jestli ovoce a zelenina jsou ještě jedlé, nebo ne.

A co u nás?

Na dotaz Lidových novin česká pobočka supermarketu Tesco odpověděla, že podobný krok zatím neplánuje, ale pokud se prý opatření v Británii osvědčí, tak by jeho zavedení určitě zvážila. Britské Tesco zároveň s tím ujistilo své zákazníky, že se nic nemění ani na frekvenci, s jakou budou nabídku v regálech obměňovat.

 

 

Foto: Pixabay, Pexels

Další články

Aplikace Zachraň oběd je na světě. Po dobu několika měsíců jsme na jejím vývoji spolupracovali s firmou Etnetera Flow. Proč
Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Přejít nahoru