Český vynález zachraňuje brambory

Unikátní pytel Zembag přírodním způsobem zabraňuje klíčení brambor a jejich zelenání. Je vytvořen pro domácnosti a dokáže pojmout 4,5 kilogramu. Vynález vznikl na půdě České zemědělské univerzity v Praze, kde jsme se zastavili udělat rozhovor s vynálezcem speciálního vaku docentem Pavlem Kloučkem.

Pane Kloučku, v čem spočívá výjimečnost Zembagu?

Jedná se o ekologické skladování brambor v domácnosti. Vak se skládá ze dvou částí: vnější je vytvořena ze stoprocentní prodyšné jutoviny a vnitřní z aluminiové fólie, která zabraňuje prostupu světla. Nejdůležitější součástí je pytlíček s kmínovou silicí. Ten se vkládá dovnitř spolu s bramborami a brání jejich klíčení.

Jak brambory v Zembagu správně uskladníme?

Do Zembagu můžete brambory kdykoliv přidávat nebo odebírat. Jeden kmínový pytlík v něm vydrží přibližně tři měsíce. To závisí na tom, kolik brambor se ve vaku za tu dobu vystřídá. Pytel vždy pevně uzavřete a postavte na tmavé místo. Nový kmínový sáček budete potřebovat, když už vůně kmínu nebude natolik silná a brambory začnou klíčit nebo zelenat. Údržba Zembagu je velmi jednoduchá: vak můžete prát na teplotu 30 °C.

Příroda si sama vytváří funkční řešení a je na nás, abychom byli schopní to nějakým způsobem využít.

Co jsme se z rozhovoru dozvěděli dál?

  • Průměrná spotřeba brambor na každého obyvatele ČR ročně činí průměrně 60 kg. Z toho se přibližně 10 kg brambor vyhodí. Na našem území se tak každý rok zbytečně vyhodí 100 tisíc tun brambor. Hlavním problémem je špatné skladování, a proto má český vynález zabránit vyhazování.
  • Kmínová silice dokonce zabraňuje dalšímu klíčení již naklíčených brambor.
  • Pytel je vyráběn v chráněné dílně Daneta.

Více o zázračném pytli a z rozhovoru najdete ve videu Zachraň jídlo a na webu Zembag.

 

Meta:

Foto: Zachraň jídlo

Amálie Knotová

 

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru