Projekt Zachraň oběd slaví první rok

V polovině března slaví náš projekt Zachraň oběd první narozeniny. Za tu dobu se nám podařilo vytvořit síť, kterou jsme propojili vybrané gastroprovozy s charitativními organizacemi v Praze. Od spuštění projektu jsme zajistili darování bezmála 17 000 porcí plnohodnotných obědů k lidem, kteří si ho nemohou dovolit.

A proč jsme s projektem začali? Chceme zachraňovat hodnotné jídlo z firemních jídelen, které zbylo a které by jinak skončilo v koši. I přes snahu kuchařů odpad minimalizovat téměř vždy něco zbyde. Z našich zkušeností se jedná o přibližně 10 porcí v každé jídelně denně. Do vařených pokrmů už se investovalo maximum energie (na vypěstování, zpracování, dopravu i vaření), tak proč ho vyhazovat, když může pomoct lidem v tíživé situaci? To je motto, které nás motivuje, abychom propojili co nejvíc firemních jídelen s klienty charitativních organizací v Praze. A snad i projekt rozšířili do dalších měst.

V polovině března minulého roku jsme rychle zareagovali na to, že do Česka přišel velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Podařilo se nám navázat spolupráci s logistickou firmou DoDo, která nabídla své služby pro bono, a propojili jsme kantýny s vybranými ubytovacími centry. Nyní projekt slouží charitám v Praze, které pomáhají lidem v nouzi, ať už jsou to matky s dětmi, senioři, klienti azylových domů apod.

Momentálně jsou v provozu tyto linky a na spadnutí jsou 3 další:

 

FreshPoint -> Azylový dům sv. Gerarda v Hlubočepech pro maminky s dětmi
Delirest U nás v Holešovicích -> Azylový dům Naděje na Žižkově pro muže
Fresh and Tasty v Holešovicích -> Otevřené srdce v Holešovicích pro maminky s dětmi
Primirest na Hradčanech -> K srdci klíč v Dejvicích pro lidi v nouzi
Fresh and Tasty v Malešicích -> Noclehárna Malešice pro muže
Fresh and Tasty v Karlíně -> Azylový dům sv. Terezie v Karlíně pro lidi bez domova
SFOOD Brumlovka -> Azylový dům v Záběhlicích pro seniory

A proč se soustředíme na firemní jídelny? V rámci rešerše legislativy jsme zjistili, že firemní jídelny nemají povinnost po skončení výdeje odvádět z darovaných pokrmů DPH. Jinými slovy: když zavřou, nemají už jak jinak jídlo prodat a museli by ho vyhodit. V darování jim tak nic nebrání. Oproti tomu darování pokrmů ze školních jídelen nyní není možné, protože příspěvkové organizace mohou dát dar jen v konkrétních případech, do kterých darování pokrmů nespadá. Dlouhodobě se ale snažíme o umožnění darování i jim: scházíme se s právníky i politiky a doufáme, že se nám do budoucna podaří tuto absurdní situaci odblokovat.

V průběhu roku 2022 a 2023 jsme spolu s dobrovolníky z platformy Česko.Digital vytvořili web pro kantýny a charity a pracovali na aplikaci, která usnadňuje darování pokrmů. Umožňuje zapojeným jídelnám zaznamenat údaje o pokrmech a přivolat kurýra z DoDo, který jídlo převeze charitě.

Pokud vás zajímají bližší informace o fungování projektu, podívejte se do sekce FAQ na webu www.zachranobed.cz. Děkujeme všem partnerům a podporovatelům, bez kterých by projekt nemohl existovat.

Projekt Zachraň oběd probíhá za podpory grantu DBU. 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru