Projekt Zachraň oběd slaví první rok

V polovině března slaví náš projekt Zachraň oběd první narozeniny. Za tu dobu se nám podařilo vytvořit síť, kterou jsme propojili vybrané gastroprovozy s charitativními organizacemi v Praze. Od spuštění projektu jsme zajistili darování bezmála 17 000 porcí plnohodnotných obědů k lidem, kteří si ho nemohou dovolit.

A proč jsme s projektem začali? Chceme zachraňovat hodnotné jídlo z firemních jídelen, které zbylo a které by jinak skončilo v koši. I přes snahu kuchařů odpad minimalizovat téměř vždy něco zbyde. Z našich zkušeností se jedná o přibližně 10 porcí v každé jídelně denně. Do vařených pokrmů už se investovalo maximum energie (na vypěstování, zpracování, dopravu i vaření), tak proč ho vyhazovat, když může pomoct lidem v tíživé situaci? To je motto, které nás motivuje, abychom propojili co nejvíc firemních jídelen s klienty charitativních organizací v Praze. A snad i projekt rozšířili do dalších měst.

V polovině března minulého roku jsme rychle zareagovali na to, že do Česka přišel velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Podařilo se nám navázat spolupráci s logistickou firmou DoDo, která nabídla své služby pro bono, a propojili jsme kantýny s vybranými ubytovacími centry. Nyní projekt slouží charitám v Praze, které pomáhají lidem v nouzi, ať už jsou to matky s dětmi, senioři, klienti azylových domů apod.

Momentálně jsou v provozu tyto linky a na spadnutí jsou 3 další:

 

FreshPoint -> Azylový dům sv. Gerarda v Hlubočepech pro maminky s dětmi
Delirest U nás v Holešovicích -> Azylový dům Naděje na Žižkově pro muže
Fresh and Tasty v Holešovicích -> Otevřené srdce v Holešovicích pro maminky s dětmi
Primirest na Hradčanech -> K srdci klíč v Dejvicích pro lidi v nouzi
Fresh and Tasty v Malešicích -> Noclehárna Malešice pro muže
Fresh and Tasty v Karlíně -> Azylový dům sv. Terezie v Karlíně pro lidi bez domova
SFOOD Brumlovka -> Azylový dům v Záběhlicích pro seniory

A proč se soustředíme na firemní jídelny? V rámci rešerše legislativy jsme zjistili, že firemní jídelny nemají povinnost po skončení výdeje odvádět z darovaných pokrmů DPH. Jinými slovy: když zavřou, nemají už jak jinak jídlo prodat a museli by ho vyhodit. V darování jim tak nic nebrání. Oproti tomu darování pokrmů ze školních jídelen nyní není možné, protože příspěvkové organizace mohou dát dar jen v konkrétních případech, do kterých darování pokrmů nespadá. Dlouhodobě se ale snažíme o umožnění darování i jim: scházíme se s právníky i politiky a doufáme, že se nám do budoucna podaří tuto absurdní situaci odblokovat.

V průběhu roku 2022 a 2023 jsme spolu s dobrovolníky z platformy Česko.Digital vytvořili web pro kantýny a charity a pracovali na aplikaci, která usnadňuje darování pokrmů. Umožňuje zapojeným jídelnám zaznamenat údaje o pokrmech a přivolat kurýra z DoDo, který jídlo převeze charitě.

Pokud vás zajímají bližší informace o fungování projektu, podívejte se do sekce FAQ na webu www.zachranobed.cz. Děkujeme všem partnerům a podporovatelům, bez kterých by projekt nemohl existovat.

Projekt Zachraň oběd probíhá za podpory grantu DBU. 

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru