Prague Food Waste

Do května roku 2025 jsme měřili množství potravinového odpadu v Praze. Odhalili jsme, kolik se vyhazuje jídla v domácnostech a ve vybraných typech příspěvkových organizací – konkrétně ve školách, domovech pro seniory a v nemocnicích. Následně jsme připravili doporučení pro veřejnou správu, jak odpadu předcházet.

Organizace Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně, výzkumná organizace INESAN a GREEN Solution měřily do roku 2025 množství potravinového odpadu v Praze a připravily doporučení pro veřejnou správu, jak mu předcházet. Spolehlivých dat o plýtvání potravinami není v České republice mnoho, proto se projekt zaměřil na detailní rozbor potravinového odpadu.

Kolik se vyhazuje v příspěvkových organizacích?

Ze zahraničních studií vyplývá, že sektory škol, nemocnic a sociálních služeb, které provozují hromadné stravování, jsou z hlediska produkce potravinového odpadu rizikové a je zde potenciálně prostor pro úsporu. Zachraň jídlo proto uskutečnilo měření ve 4 jídelnách základních škol, 4 sociálních službách (domovech pro seniory) a 2 nemocničních zařízeních v Praze. Využili jsme metodiku, která vznikla v rámci projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování. Podle ní se měří množství potravinového odpadu v kuchyni, ve výdeji a po konzumaci strávníky. Cílem je také identifikovat množství zbylých nevydaných pokrmů vhodných pro konzumaci lidmi. Hloubkové rozhovory se zaměstnanci stravovacích zařízení a vyhodnocení dat z měření v příspěvkových organizací provedla společnost INESAN.

Jak jsou na tom domácnosti v Praze?

Rozbor potravinového odpadu z domácností provedli vědci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s firmou GREEN Solution. Podle studií se domácnosti podílejí na produkci potravinového odpadu největší měrou. Proto byl svezen směsný komunální odpad z pěti různých lokalit v Praze a ručně roztříděn. V minulosti takto postupovali v Brně a zjistili, že v sídlištní zástavbě vzniká 53,6 kg vyplýtvaných poživatelných potravin na osobu a rok. Měření proběhlo v různých ročních obdobích a díky rozhovorům v domácnostech se zjišťovalo, jaké jsou kritické momenty pro vyhazování a jak spotřebitele motivovat, aby plýtvání omezili.

Pro koho byl projekt určen

Výstupy z projektu budou sloužit především veřejné správě (státu, krajům, obcím nebo městským částem). Mimo jiné se v rámci projektu uskutečnily 4 workshopy se stakeholdery, vznikl manuál pro aktéry odpadového hospodářství s cílem podpořit prevenci plýtvání potravinami a byla uspořádána konference „From Plate To Waste“, která poskytla prostor pro spolupráci mezi akademickou, veřejnou a komerční sférou. 

Jaké byly hlavní cíle projektu

  • Přispět k udržitelnému nakládání s potravinami s důrazem na minimalizaci negativních dopadů lidské činnosti na životní prostředí, zvýšit efektivitu potravinového systému, snížit náklady.
  • Získat spolehlivá data o objemu a struktuře potravinového odpadu. Provést jednak analýzu potravinového odpadu, ale i identifikovat příčiny plýtvání.
  • Poskytnout veřejné správě manuál efektivního způsobu prevence vzniku potravinového odpadu v domácnostech a v hromadném stravování příspěvkových organizací.
  • Doporučit změny nařízení a účinné komunikační nástroje k prevenci vzniku potravinového odpadu.

Projekt č. SS06010276 byl financován se státní podporou Technologické agentury ČR a Ministerstva životního prostředí ČR v rámci programu Prostředí pro život, který je zaměřený na výzkum ve veřejném zájmu.

Jaké jsou výstupy z projektu

Projekt dospěl na konci května 2025 ke svému závěru. Výsledky projektu jsme představili na závěrečné konferenci From Plate To Waste, kde jsme zároveň představili čtyři tematické manuály s doporučeními (najdete níže) pro jednotlivé typy příspěvkových organizací i veřejnost. Publikace jsou dostupné online a slouží jako inspirace i praktický nástroj pro všechny, kteří chtějí s jídlem nakládat odpovědněji.

Odborná konference From Plate To Waste

Konference, kde jsme společně s odborníky, akademiky a zástupci veřejné správy diskutovali o možnostech snižování plýtvání potravinami, se konala 13. 5. 2025 v Podnikatelském inovačním centru hl. města Prahy. Na konferenci byly představeny výsledky výzkumu zaměřeného na měření množství potravinového odpadu v příspěvkových organizacích a domácnostech.

Materiály z konference

Sborník a manuály obsahující doporučení k redukci plýtvání potravinami u domácností a všech typů provozů, ve kterých výzkum probíhal. Jednotlivá doporučení směřují k vedení provozů a kuchyňského personálu, k jejich zřizovatelům, veřejné správě a veřejnosti.

Projekt v obrazech

 

Další praktické materiály

Z médií:

Partneři

Přejít nahoru