Plýtvání v českých jídelnách a fast foodech: Vyhodí se 27 000 tun ročně

Dva roky jsme se podíleli na projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování. Zajímali jsme se o to, kolik jídla se v tomto sektoru vyhodí, proč to tak je a jak se tomu dá zabránit. Vše jsme shrnuli v nově vydané příručce a praktickém plakátu.

V českých jídelnách a rychlých občerstveních se denně vyhodí až 45 kg hotového jídla a zbytků, což za rok činí zhruba 27 000 tun. Výzkum zjistil, že 56 % jídla se vyhodí v kuchyni, 30 % zbývá na talířích po zákaznících a 14 % tvoří hotové, nevydané jídlo. Na důvody jsme se zeptali Báry Kebové, která u nás vede výzkum. Je jich prý mnoho:

“Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků,”

Specifika se liší podle druhu provozu. Redukce plýtvání v gastroprovozech má však významný ekonomický potenciál pro všechny. Jídelny by mohly ušetřit díky objednávkovému systému a úpravě velikosti porcí. Fast foody by měly revidovat přísné firemní standardy pro kvalitu jídla.

Hranolky v jednom z fast foodů, kde výzkum probíhal, musely být zákazníkovi servírovány do 7 minut od usmažení. Pokud se do té doby nestihly vydat, putovaly do koše.

Vzniklé materiály pomohou podnikatelům z oblasti veřejného stravování, státní správě a neziskovým a jiným organizacím, které chtějí z ekologických nebo ekonomických důvodů snížit své potravinové ztráty a odpad.

Další podrobnosti a vzniklé materiály si můžete prohlédnout na stránce projektu

 

Na projektu jsme spolupracovali s Technologickým centrem Akademie věd ČR, společností Median a Ústavem zemědělské ekonomiky.

 

Meta:

 

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru