Zachraň oběd přispívá k inovativním řešením

Po téměř roční spolupráci se firma FreshPoint loučí s projektem Zachraň oběd. Právě ten firmě poskytl možnost analyzovat jejich potravinový odpad, detekovat slepá místa a přejít na nový interní systém, který eliminuje plýtvání jídlem. Naším hlavním cílem je eliminace potravinového odpadu, a proto vnímáme tento krok jako pozitivní potvrzení, že projekt má svůj smysl a že je úspěšný v boji proti plýtvání jídlem.

Milujeme jídlo a vážíme si ho. Nejen z těchto důvodů děláme vše proto, aby nedocházelo k jeho plýtvání. Tuto hodnotu s námi sdílí i naši partneři projektu Zachraň oběd. Jedním z nich byla i společnost FreshPoint.

V současnosti tato společnost provozuje 140 lednic ve firmách, kde je díky tomuto zaměstnaneckému benefitu zajištěn přístup k čertvému jídlu po celý den. Pravidelně optimalizují množství produktů na základě prodejů a dalších faktorů, jako jsou státní svátky, prázdniny, četnost práce z domova a přání zákazníka.

Ještě do nedávna sváželi kurýři vše, co se i přesto nesnědlo zpět do skladu, a díky projektu Zachraň oběd měly pokrmy ještě své plnohodnotné využití. Od  počátku naší spolupráce bylo takto zachráněno 10 943 chlazených jídel. Spolupráce nad projektem jim ale přinesla otázku, zda by nešel minimalizovat počet kilometrů, které museli kurýři najezdit pro pokrmy s blížícím se koncem trvanlivosti. Ty byly sváženy na jeden centrální sklad a z něj posléze distribuovány příjemcům z nedalekých azylových domů.

Tento fakt pak přinesl současné řešení. A sice najít v každé firmě, kde je lednice od FreshPoint instalována, ambasadora, který by pomohl šetřit planetu a bojoval s nimi proti plýtvání evidencí pokrmů. Dnes těchto ambasadorů mají již 92.

A jak to funguje v praxi? Každý ambasador před odchodem z práce zkontroluje zda ve FreshPoint lednici nezůstal produkt s končícím datem spotřeby. Pokud by takový produkt našel, jednoduše ho ze systému odepíše a obdaruje jím někoho ze svých kolegů nebo si na něm sám pochutná. Těší se z dobrého pocitu, že pokrmy dál zůstávají k užitku a navíc k životnímu prostředí ještě o fousek šetrněji.

“Tímto děkuje firmě FreshPoint za připojení se do projektu Zachraň oběd od samého počátku a přispění k nasycení více než 20 000 lidí v nouzi“ dodává ředitelka spolku Zachraň jídlo, Michaela Číhalíková.

O čem je projekt Zachraň oběd?

Od března 2022 cílí Zachraň oběd na záchranu hotových jídel z firemních kantýn, která by jinak skončila v koši. Pokrmy, které zbydou v kantýnách po skončení výdejní doby, vyzvedne kurýr a neprodleně je převeze do charitativních organizací, kde jsou rozdány potřebným. Mezi ně patří matky samoživitelky, senioři, lidé žijící s postižením a lidé bez domova. Tam, kde je to možné, se organizace snaží motivovat své klienty, aby si jídla vyzvedávali sami pěšky a využívali znovupoužitelné obaly.

Dopad projektu

Za 16 měsíců se podařilo zachránit již více než 20 000 porcí jídla. Šetří se zdroje, které byly vloženy do produkce surovin a naplno se využívá čas kuchařů, kteří investují do přípravy jídel nemalou část své energie.

Dopad projektu Zachraň oběd v číslech:

  • Počet zachráněných porcí před jistým vyhozením: 20 000
  • Váha zachráněného jídla: 7 tun
  • Momentálně zapojených jídelen do darování: 8
  • Počet charitativních organizací přijímajících pokrmy: 8
  • Hodnota zachráněného jídla: 806 000 Kč
  • Uhlíková stopa – počet zachráněných stromů: 3 994

Fotografie FreshPoint
Fotografie klienta azylového domu: Anna Šolcová

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru