Vyhazujeme hlavně pečivo, ovoce a zeleninu. Rychle se kazí

Zájem zjistit, proč a jak potravinami plýtváme, vzrůstá. V posledních dvou letech se uskutečnilo několik průzkumů veřejného mínění na toto téma a můžeme říci, že se v nich opakuje několik faktů. Jaké to jsou? Co prozrazují výzkumy o našem spotřebitelském chování? V tomto článku jsme čerpali z tří nezávislých výzkumů agentur IPSOS, CVVM a Simply5 (provedený pro společnost IKEA).

1. Vyhazujeme především pečivo, ovoce a zeleninu. Dále často končí v koši mléčné výrobky a uvařená jídla, která nestihneme zkonzumovat.

2. Vyhazujeme proto, že se jídlo zkazilo, je plesnivé nebo má prošlou dobu spotřeby.

3. Lidé deklarují, že se snaží neplýtvat, ale zároveň několikrát týdně nebo měsíčně vyhazují.

4. Nejvíc se k vyhazování jídla přiznávají mladí lidé mezi 18 – 29 lety, kteří podle statistik patří k největším „plýtvačům“.

5. Podle respondentů by pomohlo lepší plánování nákupů, pravidelná kontrola trvanlivosti a častější a menší nákupy.

6. Lidé by přivítali víc informací o správném skladování

Další články

Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Aplikace Zachraň oběd je na světě. Po dobu několika měsíců jsme na jejím vývoji spolupracovali s firmou Etnetera Flow. Proč
Přejít nahoru