V luxusní restauraci uvaří z vyřazených dýní

Další dobrá věc se podařila! Domluvili jsme spolupráci mezi zemědělcem Vojtou Sýkorou z Dobré farmy a resturací V Zátiší. Z vyřazených dýní, které se nedostanou do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, uvaří šéfkuchař Igor Chramec mezi 17. a 21. říjnem luxusní jídla.

Když jsme si minulý rok přijeli do Dobré farmy pro stovky kilo špagetových dýní pro potravinovou banku, ukazoval nám farmář Vojta dýně, které tu zůstaly navíc. Šlo o vyřazené kousky roztodivných odrůd. Buď nebyly dostatečně vybarvené, nebo byly moc malé, uvnitř ale byly naprosto zralé. Nechápali jsme, proč by se neměly dostat k zákazníkům. Proto jsme letos v rámci kampaně Jsem připraven domluvili spolupráci, která – jak doufáme – bude pokračovat.

Od 17. 10. do 21. 10. dostanou hosté ve fine diningové restauraci V Zátiší menu z vyřazených dýní od Vojty Sýkory. Na obrázku výš můžete vidět, jak taková vyřazená dýně vypadá! (Foto z minulého roku, kdy jsme přijeli na pole paběrkovat).

Na talířích hostů se promění v polévku z muškátové dýně, cizrny a kokosového mléka, ochutnají pražmu královskou a dýňové ʺšpagetyʺ s oregánem, dýňové pyré, nakládanou máslovou dýni a další pochoutky.

dynovy-kolacek-sorbet-z-jablek-miso-butterscotch-omacka-na-web

Chceme tím ukázat, že jde především o chuť, ne o vzhled potravin, které se na Dobré farmě pěstují dokonce v bio kvalitě. Byla by je přece škoda vyhodit! A máme radost, že se k tomu hlásí i jedna z nejlepších restaurací u nás.

Myslíte si, že má naše práce smysl? Přispějte nám na další činnost. Děkujeme!

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru