V luxusní restauraci uvaří z vyřazených dýní

Další dobrá věc se podařila! Domluvili jsme spolupráci mezi zemědělcem Vojtou Sýkorou z Dobré farmy a resturací V Zátiší. Z vyřazených dýní, které se nedostanou do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, uvaří šéfkuchař Igor Chramec mezi 17. a 21. říjnem luxusní jídla.

Když jsme si minulý rok přijeli do Dobré farmy pro stovky kilo špagetových dýní pro potravinovou banku, ukazoval nám farmář Vojta dýně, které tu zůstaly navíc. Šlo o vyřazené kousky roztodivných odrůd. Buď nebyly dostatečně vybarvené, nebo byly moc malé, uvnitř ale byly naprosto zralé. Nechápali jsme, proč by se neměly dostat k zákazníkům. Proto jsme letos v rámci kampaně Jsem připraven domluvili spolupráci, která – jak doufáme – bude pokračovat.

Od 17. 10. do 21. 10. dostanou hosté ve fine diningové restauraci V Zátiší menu z vyřazených dýní od Vojty Sýkory. Na obrázku výš můžete vidět, jak taková vyřazená dýně vypadá! (Foto z minulého roku, kdy jsme přijeli na pole paběrkovat).

Na talířích hostů se promění v polévku z muškátové dýně, cizrny a kokosového mléka, ochutnají pražmu královskou a dýňové ʺšpagetyʺ s oregánem, dýňové pyré, nakládanou máslovou dýni a další pochoutky.

dynovy-kolacek-sorbet-z-jablek-miso-butterscotch-omacka-na-web

Chceme tím ukázat, že jde především o chuť, ne o vzhled potravin, které se na Dobré farmě pěstují dokonce v bio kvalitě. Byla by je přece škoda vyhodit! A máme radost, že se k tomu hlásí i jedna z nejlepších restaurací u nás.

Myslíte si, že má naše práce smysl? Přispějte nám na další činnost. Děkujeme!

Další články

Představte si, že ve školní jídelně zbyde na konci dne několik desítek porcí obědů. Kam putují? Bohužel, dosud většinou rovnou
Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Přejít nahoru