Přijďte na happening Křivá polévka

Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. Rozeznáte je v naší křivé polévce od jejich perfektně rovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných? Pokrm, který pro vás 5. září společně připravíme, bude uvařený ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala. Zaorala by se do pole nebo by skončila jako krmivo pro zvířata či na kompostu. Jak se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, chutná ovšem stejně dobře, jako ideální kusy ze supermarketu!

 

Během projektu “Paběrkování” jsme zjistili, že se ohromné množství ovoce a zeleniny vůbec nesní. Proč? Protože svým tvarem, barvou nebo texturou neodpovídá ideální představě obchodníků. Nepravidelné tvary má příroda ráda a jídlo neroste v továrnách, proto nemůžeme čekat, že bude každý kus stejný. Plody, které si můžeme koupit ve velkých obchodech, ale vypadají jak přes kopírák. Jak je to možné? Velké množství zeleniny a ovoce končí kvůli své nedostatečné kráse na kompostu nebo se zaorává, přitom bychom ji mohli dál zpracovat. Ztrácíme obrovské množství pohonných hmot, vody, hnojiva a lidské práce tím, že si vybíráme jen esteticky vyhovující kusy.

Zachraň jídlo chce poukázat na to, že by energie vložená do vypěstování “nechtěné” zeleniny a ovoce neměla přijít nazmar. Cílem happeningu je ukázat, že s úrodou lze naložit smysluplněji: například ji prodávat v obchodech za nižší cenu nebo ji prostřednictvím Potravinové banky darovat těm, kteří nemají na nákup jídla finance. Pozvat své přátele můžete na Facebookové události.

Další články

Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Přejít nahoru