Pivo je tekutý chleba. Přijďte ho ochutnat!

Dobré nápady se v Česku šíří rychle, zvlášť pokud jde o pivo. Když se v Jihočeské univerzitě dozvěděli, že v Anglii vaří pivo Toast Ale z přebytečného chleba, chtěli to také vyzkoušet. A výsledek stojí za to. Speciální várku světlého ležáku z tvrdého chleba budete moci exkluzivně ochutnat na naší akci Disco salát ve středu 5. září.

Pan sládek Libor Smutek, který řídí provoz univerzitního minipivovaru Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, má k pivu úzký vztah. Technologické zkušenosti nasbíral v té nejvyhlášenější instituci: má mnohaleté zkušenosti s vařením piva v plzeňském pivovaru. Spolu s ostatními učiteli na univerzitě, kde teď vyučuje, chtěl přimět studenty, aby nekoukali jen do knížek, ale aby si vyzkoušeli i něco praktického.

Proto byl u vzniku školního minipivovaru a v roce 2016 začal vařit fakultní pivo Čtyrák. Kromě tradičních postupů se zde zaměřují i na experimentální verze piva s příměsí tvrdého chleba nebo třeba s konopím či bylinou příznivou pro játra zvanou ostropestřec.

Část produkce minipivovaru jde do univerzitní kavárny a na školní teambuildingy. Nám se podařilo získat několik sudů a ochutnáme je během akce Disco salát v Containallu ve Stromovce.

Na naše pivo z tvrdého chleba bylo zapotřebí 200 litrů vody, 20 kg sladu, 10 kg tvrdého chleba, 300 až 400 g chmelu a kvasnice. Původní recept na Toast Ale vznikl v Anglii a na výrobu použili toustový chleba. V Jihočeské univerzitě recept přizpůsobili českým podmínkám a vytvořili ležák z české Šumavy.

Přijďte ochutnat pivo ze suroviny, se kterou se obvykle nejvíc plýtvá!

 

Foto: Eva Špírková

Další články

Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Přejít nahoru