Ingredience, o kterých jste nevěděli, že jsou jedlé

Mandlová vláknina, nať mrkve nebo brokolicový košťál. „Odpad“, který často vyhodíme, a ani nás nenapadne, že obsahuje mnoho živin a má i skvělou chuť. Možná, že místo do koše půjdou příště tyhle „zbytky“ třeba do krémové polévky, smoothie nebo salátu.

Mrkvová nať

Určitě ji buď odtrhnete už v obchodě nebo doma uříznete. Tím ale přicházíte o kulinářskou surovinu. Lze z ní vytvořit klasické pesto vhodné do salátů nebo těstovin.

Tip: Nať neodstraňujte zbytečně brzy, pomáhá totiž udržet mrkev déle čerstvou.

Mandlová vláknina

Milovníci mandlového mléka by ho měli začít připravovat doma. Nejenže si vyrobí své domácí mléko, ale získají i mandlovou vlákninu. Ta je základní surovinou pro bezmasé burgery a karbanátky. Po několika hodinách v troubě nebo sušičce jsou na světě křupavé bezlepkové krekry. Vlákninovou kaši lze přidat třeba do těsta (na palačinky, muffiny) nebo do slaných pomazánek. Nápady na využití jsou omezené jen vaší fantazií.

Košťál a listy brokolice

Dají se zpracovat jak tepelně, tak ve studené kuchyni. Uvařte je v polévce a pak rozmixujte do krému. Košťál ji skvěle zahustí. Protože je brokolice nasládlá, hodí se do smoothie. Výborně si rozumí s hruškou.

Ředkvičková nať

Je pikantní jako ředkvičky a chutná podobně jako rukola. Hodí se tak do zeleninového a těstovinového salátu nebo jako ozdoba na pizzu. Pozvěte kamarády na domácí večeři a nechte je hádat, na čem si pochutnávají.


Foto: Flickr

Další články

Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Přejít nahoru