Čerstvé saláty z Česka po celý rok. Navštívili jsme hydroponickou farmu Greeentech

V únoru jsme navštívili české vývojáře a výrobce hydroponických městských farem Greeentech. Jejich technologické řešení nabízí udržitelné zemědělství řízené skrze digitální technologie kdekoliv na světě. My jsme vyrazili do pražských Modřan, abychom zjistili, jak hydroponické zemědělství funguje.

Pěstování zítřka

Hydroponické zemědělství nabízí hned několik výhod. Nejenže umožňuje pěstování kvalitních potravin kdekoliv na světě, ale díky jednoduchosti celého procesu a digitálnímu ovládání je pracovně nenáročné. Celý proces od sazeničky po sklizeň trvá přibližně 6 týdnů a probíhá bez chemie. V období prohlubující se klimatické krize nabízí řešení, které šetří půdu i vodu a eliminuje potřebu přepravovat plodiny mezi zeměmi. Sklizeň je čerstvá a bez chemického ošetření proti škůdcům a chorobám, což se znatelně odráží i na její chuti.

Zachraň salát

Plýtvání potravinami má razantní přesah do spotřeby pitné vody. Z dat The Circularity Gap Report 2023 vyplývá, že potravinářství a produkce rostlinných a živočišných surovin je zodpovědné za 70 % odběru sladké vody na zavlažování. Do potravinového odpadu pak spadá 24 % zdrojů sladké vody určené k produkci potravin. Hydroponické farmaření je v tomto směru revoluční, spotřebuje totiž až o 95 % méně vody než konvenční zemědělství na polích. Jedna rostlina vyprodukovaná v Greeentech průměrně spotřebuje pouze 100 ml denně.

“Jediné co technologie potřebuje je voda, kanalizace, připojení k internetu a elektřina.”

Čerstvá zelenina z centra města

Firma Greeentech nabízí dvě technologická řešení, díky kterým může čerstvou zeleninu nabízet celé škále subjektů. Prvním z nich je GreeenBox. Zvenčí obyčejný přepravní kontejner, uvnitř rozlehlá zemědělská farma, ve které může růst až 7 000 kusů rostlin naráz. GreeenBox je automatizovaný a decentralizovaný. Dá se totiž ovládat vzdáleně pomocí počítače nebo chytrého telefonu. Čerstvou zeleninu se v něm dá vypěstovat v centrech měst, suchých, tropických i chladných oblastech. Druhým řešením je Urbanio, které stejný proces přináší do uzavřených prostor v menším provedení a umožňuje pěstování v kancelářích, obchodních centrech, nebo restauracích. Jediné co technologie potřebuje je voda, kanalizace, připojení k internetu a elektřina.

Co všechno se dá vypěstovat?

Různé druhy salátů a bazalky, šťovík, máta, meduňku, koriandr, petržel, kopr, jedlé květy a spousta dalších plodin. Hydroponické pěstování od Greeentech začal využívat například obchodní řetězec Albert, restaurace Casa de Carli, kanceláře Siemens, ČVUT nebo Národní zemědělské muzeum.

 

I přes důkladné plánování a snahu produkovat pouze tolik, kolik se spotřebuje se stane, že se objednávka plodin změní až v průběhu 6 týdnů pěstování. V Greeentech hledali cestu jak tyto přebytky darovat a spojili se s námi. V rámci spolupráce můžeme nárazově čerstvé plodiny darovat lidem, kterým sklizeň udělá radost.

 

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru