Na tento fakt upozornila akce Jam session, která se uskutečnila 16. července 2017 od 14.00 v Tiskárně na vzduchu v Praze. Ve třech hrncích jsme uvařili 1000 skleniček džemu z ovoce a zeleniny, které by jinak přišly vniveč, a rozdali jsme je. K rozebrání bylo na místě přebytečné ovoce, které jsme získali z velkoskladů a od zemědělců a nenašlo by už využití. Společně jsme se zabývali tématem skladování v domácnostech: nevhodné skladování je totiž jedním z nejčastějších důvodů, proč se vyhazuje. Uspořádali jsme také workshop nakládání cuket.
Zazněla živá hudba v podání kapel The Sydicate, Sarma band, LeDva, kytaristy Toniho Rose, Johannes Benze a DJ Wokurky. Na akci jste mohli navštívit informační stánek Zachraň jídlo a také stánky neziskových projektů Kokoza, Frusack a Ekosáčky.cz.
Na odpoledních workshopech jsme se zabývali tím, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo, a to například díky správnému systému skladování v lednici a ve spíži. My všichni – koncoví spotřebitelé – jsme totiž zodpovědní za největší část z celkového objemu vyhozených potravin.
Pár faktů o Jam session:
- Během Jam session se rozdalo 1000 skleniček džemu
- Uvařilo se a rozdalo 960 kg ovoce a zeleniny
- Hodnota tohoto jídla by byla cca 50 000 Kč
- Uvařilo se 210 litrů džemu ve 3 hrncích
- Džem v každém hrnci se vařil asi 4 hodiny
- Do příprav akce a na místě se zapojilo 82 dobrovolníků
- Do vědomostní soutěže o správném skladování a nakupování se zapojilo 35 lidí
- Rozdali jsme také 130 skleniček nakládaných cuket
- Do příprav se zapojili 4 šéfkuchaři