Kontakty

Již od roku 2014 úspěšně zviditelňujeme téma plýtvání jídlem, zvyšujeme povědomí veřejnosti o tomto problému a prosazujeme systémové změny. Dokázali jsme si vybudovat důvěryhodné renomé a expertní pozici v oblasti tématu plýtvání potravinami. Mimo jiné se nám podařilo zavést systémové změny a zachránit tuny potravin. Nyní pracujeme na unikátní iniciativě Zachraň oběd, díky které nekončí zbylé hotové pokrmy z jídelen v koši, ale na talíři lidí v nouzi.

Adresa kanceláře

Pražské kreativní centrum, 2. patro (místnost 213)
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1

Fakturační údaje

korespondenční adresa

Zachraň jídlo, z.s.
Ortenovo náměstí 448/9
170 00 Praha 7

IČ: 02723778
Nejsme plátci DPH

Datová schránka: yjkdnfu

Ředitelka

Michaela Číhalíková Straková
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Zakladatelka & Specialistka​

Finanční manažerka

Public Relations

Veronika Laštovičková
veronika.lastovickova@zachranjidlo.cz
+420 731 181 099

Koordinátorka Zachraň oběd

Lektorka a pořadatelka workshopů

Veronika Mejkalová
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz
+420 605 442 429

Napište nám na info@zachranjidlo.cz

Náš tým

Michaela Číhalíková Straková

Ředitelka

Michaela Číhalíková Straková

Michaela Číhalíková je ředitelkou organizace od dubna roku 2022, kde má na starosti management a supervizi projektů. Po studiu informatiky se již 19 let věnuje komunikaci a řízení projektů. Zkušenosti s vedením týmů a projektů získala v dlouholetém působení v reklamní agentuře Mark BBDO Prague, kde vedla komunikaci nadnárodních značek pro CEE region. Působila i jako produktová manažerka ve společnosti EDENRED a firemní fundraiser pro spolek AutoMat. V Zachraň jídlo působí od roku 2018.
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Anna Strejcová

Zakladatelka & Specialistka

Anna Strejcová

Anna Strejcová je jednou z těch, kteří stáli při vzniku organizace Zachraň jídlo. Už během studií žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK se zajímala o udržitelnost ve městě a pracovala ve spolku AutoMat. Později byla ve skupině aktivistických přátel, kteří se rozhodli upozornit na plýtvání jídlem a uspořádat první happening - Hostinu pro tisíc. Zprvu měla Anna na starosti komunikaci s médii i s veřejností, management týmu a grantový fundraising. Po odchodu klíčového kolegy se ujala vedení týmu na ředitelské pozici a později kormidlo předala Michaele Číhalíkové. Nyní v týmu zastává pozici experta v oblasti plýtvání potravinami a vede výzkumný projekt Prague Food Waste podpořený grantem z TA ČR.
anna.strejcova@zachranjidlo.cz

Veronika Laštovičková

Public Relations

Veronika Laštovičková

Veronika Laštovičková je v marketingu jako doma, za posledních 20 let prošla více firmami, kde často měla část marketingu na starosti. Potom 4 roky na vlastní noze pro své klienty řešila online prodejní strategie, tvořila a spravovala weby, které propojovala s dalšími systémy (e-mailingy, objednávky, fakturace, rezervace atp.), starala se obsahově i graficky o sociální sítě, tvořila grafické materiály a videa. Jelikož má kladný vztah k ekologii a udržitelnosti, přesunula do neziskového sektoru a vše nyní zúročuje v Zachraň jídlo, kam nastoupila v prosinci 2024.
veronika.lastovickova@zachranjidlo.cz

Denisa Rybářová

Manažerka projektu Zachraň oběd

Denisa Rybářová

Denisa Rybářová vystudovala Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava. Do týmu Zachraň jídlo se přidala jako Projektová manažerka projektu Darování jídla šetří klima. Po pár letech v korporátní sféře se rozhodla věnovat i práci v neziskovém sektoru. Spolu-vytvořila jednotný metodický pokyn k darování pokrmů a projekt převedla do praxe pod názvem Zachraň oběd. Momentálně se stará jak o zapojování jídelen a charit do projektu, tak o vývoj mobilní aplikace, která darování usnadní.
denisa.rybarova@zachranjidlo.cz

Petra Hauserová

Manažerka pro partnerství a projekty

Petra Hauserová

Vystudovala jsem mezinárodní vztahy a evropská studia. Většinu svého pracovního života se zabývám dotačním poradenstvím a projektovým managementem. Když jsem zjistila, že Zachraň jídlo hledá posilu pro své projektové aktivity, neváhala jsem. Vize a cíle organizace mi dávají velký smysl a efektivní nakládání s potravinami a snahu omezit plýtvání považuji v současné době za celospolečensky velmi významné téma. Sama moc ráda jím i vařím. Co mám dcerku, vařím více a rovněž vnímám množství odpadu, co jsme schopni vyprodukovat. Snažím se najít kreativní způsoby, jak případně odpad při vaření minimalizovat a například glace z fermentované zeleniny, do kterého se dají zužitkovat právě různé zbytky zeleniny a zároveň je skvělé při dochucování jídel, je náš favorit. Jsem nadšena, že se mohu i já aktivně zapojit a jako bonus jsem tu objevila skvělý tým lidí.
petra.hauserova@zachranjidlo.cz

Lucie Müllerová

Finanční manažerka

Lucie Müllerová

Řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znám z mé dřívější práce. Když mě v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli bych se k nim připojila a mohla se v organizaci jeden den v týdnu starat o finance, ráda jsem to udělala. Z jednoho dne týdně se postupem času stalo mé hlavní zaměstnání a dnes se v organizaci starám o finanční řízení.
lucie.mullerova@zachranjidlo.cz

Veronika Mejkalová

veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz

Veronika Mejkalová

Jsem velkým milovníkem dobrého jídla a vaření a zapáleným aktivistou v oblasti udržitelnosti a neplýtvání. Když se mi naskytla příležitost přidat se k partě super lidí, kteří za Zachraň jídlo stojí, a skloubit tak vášeň k jídlu a zápal pro dobrou věc, neváhala jsem ani minutku. Přes svoji počáteční roli ve telefundraisingovém týmu jsem se dostala až k přímému kontaktu s firmami. Pořádám lekce a workshopy, na kterých edukuji firmy a veřejnost v oblasti udržitelnosti a neplýtvání jídlem.

+420 605 442 429
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz
karolina_braunova

Karolína Braunová

Asistentka komunikace

Karolína Braunová

Karolína vystudovala Marketingovou komunikaci a PR na Univerzitě Karlově v Praze. Pracovala v několika PR agenturách, žila v zahraničí a půl roku strávila na PR stáži v Evropském parlamentu v Bruselu, kde nahlédla do šíře evropské politiky a vyjednávání. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích. Spoluzaložila neziskovou organizaci Společný svět, která se věnuje propagaci rostlinné stravy a šetrnějšího životního stylu na jihu Čech. V Zachraň jídlo začala působit v srpnu 2024 jako copy posila pro správu sociálních sítí a těší ji, že tak může spojit dvě věci, které ji zajímají a baví.
karolina.braunova@zachranjidlo.cz

Martina Neradová

Koordinátorka individuálního fundraisingu

Martina Neradová

Jsme gurmáni, vaříme si jídla z celého světa, protože většina surovin je při troše snažení k mání. To mě baví, ráda jím… Co mě ale nebaví, je fakt, že spousta často i přes půl světa dovezených potravin končí zbytečně v popelnici. Jsem přesvědčená o tom, že to můžeme dělat lépe. Jak? Společně. S lidmi, kterým to není jedno. Spolu s týmem se snažím oslovit tyto lidi, aby podpořili dobrou věc. Proto si nemůžu odpustit následující výzvu: Pokud to vidíte stejně jako já, podpořte nás.
martina.neradova@zachranjidlo.cz

Marek Vimr

Telefundraiser a koordinátor projektu Zachraň oběd

Marek Vimr

U nás doma se jídlem nikdy neplýtvalo a přišlo mi to jako něco naprosto samozřejmého. Jenže není. A protože mi plýtvání (nejen) jídlem opravdu vadí, rozhodl jsem se část svého času a energie věnovat hledání cest, jak to změnit. A jedna z těch cest mě zavedla právě do Zachraň jídlo.

+420 605 398 083
marek.vimr@zachranjidlo.cz

Helena Kožuchová

Telefundraiserka

Helena Kožuchová

Neplýtvat jídlem mi bylo vždy vlastní a neotřelé projekty, kterými Zachraň jídlo usiluje o totéž mě nadchly. O to víc mě těší být jeho součástí a nadšeně sdílet vizi ještě dál.

Chcete podpořit záchranu jídla i mimo svou domácnost, ale tápete jakou formou? Ráda si pro vás udělám čas, aby ani váš zájem nepřišel nazmar.

+420 737 804 334
helena.kozuchova@zachranjidlo.cz

Bára Kebová

Výzkumnice

Bára Kebová

V Zachraň jídlo se zaměřuji hlavně na oblast gastronomie a veřejného stravování. Mám k ní blízko nejen z vlastní roční praxe v kuchyni nebo množství realizovaných cateringů a bezpočtu večeří pro rodinu a kamarády. Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Ve své diplomce jsem řešila problematiku udržitelnosti v restauracích a téma mě tak zaujalo, že nešlo jinak, než v něm pokračovat i nadále – v rámci doktorského studia i dalších projektů, které se věnují právě zefektivňování a „zlepšování“ chodu gastro provozů.
bara.kebova@zachranjidlo.cz

David Hájek

Lektor

David Hájek

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.
david.hajek@zachranjidlo.cz

Zuzana Štěpničková

Autorka receptů a lektorka

Zuzana Štěpničková

Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.
zuzana.stepnickova@zachranjidlo.cz

Lucie Končoková

Telefundraiserka

Lucie Končoková

+420 605 398 083
lucie.koncokova@zachranjidlo.cz
Přejít nahoru