Náš tým

Zachraň jídlo vzniklo v roce 2013 jako neformální seskupení přátel, kteří se rozhodli, že otevřou téma plýtvání potravinami v české společnosti. Poté, co jsme zhlédli film Valentina Thurna Z popelnice do lednice, jsme začali plánovat první happening. Uspořádali jsme Hostinu pro tisíc na Václavském náměstí, kde jsme pohostili 1000 lidí obědem ze surovin, které by jinak byly znehodnoceny. Netušili jsme, jaká lavina zájmu se poté strhne.

Motivovaní dotazy médií a veřejnosti jsme se rozhodli dále se v této oblasti vzdělávat a pokračovat v popularizaci tématu. Je totiž stále nutné připomínat šokující fakta o plýtvání jídlem: že až třetina všech vyprodukovaných potravin se nikdy nesní, že za polovinu vyhozeného jídla můžeme my, spotřebitelé, nebo že výroba potravin patří mezi odvětví s nejvyšším množstvím vypouštěných emisí CO2 na světě.

Díky našemu kontinuálnímu zájmu o tuto tematiku jsme se postupem času stali důležitým subjektem, který se plýtváním jídlem zabývá. Účastníme se odborných seminářů, jsme v kontaktu se státní správou i obchodníky a daří se nám propojovat zainteresované strany. Společně hledáme způsoby, jak neplýtvat.

Adam Podhola

Adam Podhola

Když jsem seděl na přednášce moderních světových dějin, v tu chvíli mne opravdu nenapadlo, že budu za pár let nato zachraňovat jídlo. Rychle jsem ale díky mým mimoškolním dobrovolnickým aktivitám pochopil, že na tomhle světě za mne nikdo nic neudělá a pokud budu chtít něco měnit, musím začít sám. Dokument “Z popelnice do lednice” mi otevřel oči a přinutil mne zareagovat. Když jsem viděl, jak tisíce tun skvělého jídla přichází vniveč, nenechalo mne to klidným. V Zachraň jídlo v současné chvíli navazuji nová partnerství, síťuji aktéry, mluvím na veřejnosti i v zasvěcených kruzích a snažím se hledat inspiraci pro nové projekty.

Darovací
certifikáty

Anna Strejcová

Anna Strejcová

V Zachraň jídlo jsem úplně od začátku a momentálně tvoříme s Adamem hlavní duo. Na Fakultě sociálních věd UK jsem studovala žurnalistiku a mediální studia, a proto mám velmi blízko k médiím a PR. Mým úkolem je komunikovat s novináři, psát texty, vyhledávat příležitosti k medializaci a vymýšlet komunikační strategii, což mě baví nejvíc. Kromě toho se s Adamem staráme o chod organizace, snažíme se profesionalizovat náš tým a hledat nové příležitosti, jak růst.

Peter Halaj

Peter Halaj

Potravinový odpad? Možná to navenek není zrovna nej-sexy téma, ale při množství vyplýtvaných potravin si určitě zaslouží pozornost nás všech. Proto mi je velkou ctí pracovat v partičce Zachraň jídlo a rozvíjet oblast individuálního fundraisingu. I malé kroky mohou znamenat velkou změnu. Buďte ní i Vy a přidejte se k nám „záchranářům“. Společně toho dokážeme více. Mám řadu zkušenosti z působení v různých environmentálních neziskových organizacích a v propojovaní komunit i témat vidím obrovský společenský přínos. Rád je zde taky využiji.

Filip Vrlík

Filip Vrlík

Plýtvání jídlem je moje srdcovka. Jedna z věcí, co jsem si odnesl z domova je, že chleba se nevyhazuje. Taková nevyřčená samozřejmost, ne že by to bylo hlavní téma života. Nicméně ještě jako student diplomacie jsem při stopování a dumpsterování po Evropě s sebou jako bibli v batohu vozil knihu Waste od Tristrama Stuarta. O šest let později jsem v OSN ne náhodou vedl vyjednávání rezoluce o prevenci plýtvání potravinami za celou EU. Přidat se k našlápnuté partě Zachraň jídlo byla přirozená volba. Ekonomické vzdělání a zkušenosti z byznysu využívám k rozvoji spolupráce s podniky.

Marie Plojharová

Marie Plojharová

Když člověk píše sociologickou diplomku o plýtvání jídlem, je exot. Když potká skupinu lidí, kteří si stejně jako on myslí, že se s vyhazováním jídla může a musí něco udělat, je exot s uvědomělými kumpány. Svou diplomku jsem stavěla na rozhovorech s lidmi, kteří nechtějí nechávat dobré, čerstvé jídlo v popelnici. V Zachraň jídlo vedu rozhovory dál. V debatách se zemědělci se zajímám o příběh ovoce a zeleniny, které nikdo nikdy nesní. Zajímám se o to, jak často a proč se nějaký výpěstek do toho příběhu zaplete. A spolu s ostatními záchranáři se snažím přijít na to, jak ho z toho vymotat.

Zuzana Štěpničková

Zuzana Štěpničková

Miluji dobré jídlo. Dobré jídlo mě vždy dělá šťastnější. Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Dva roky jsem žila střídavě v Kalifornii. V Čechách jsem si v mezidobí našla magazín La Cucina Italiana, kde jsem mohla uplatnit další svou potřebu, a to psaní. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo. Napsala jsem o něm článek, ale pozitivní energie lidí a celý smysl snažení, se kterým se tolik ztotožňuju, mě baví natolik, že spolupráce pokračuje a bude nás doufám oboustranně obohacovat. Nyní se pro Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.

Veronika Kučerová

Veronika Kučerová

K Zachraň jídlo jsem se dostala jako dobrovolník s neodbytným pocitem rozhořčení nad osudem pokřivených okurek. To, co mne na Zachraň jídlo nejvíc baví je kruh přátel se skvělými nápady, které se vždycky promění v úspěšné projekty. Společně s celým týmem se budu hlavně pokoušet rozvíjet v naší organizaci odvětví fundraisingu, abychom se stali co nejdříve finančně stabilními a dařilo se nám financovat všechny naše projekty.
#Verda #kolo #letná #marmeláda #kancelářskámyš #běh

David Hájek

David Hájek

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.

Josefina Hudcová

Josefina Hudcová

O iniciativě Zachraň jídlo jsem se dozvěděla díky happeningu Tisíc kilo a následně jsem se přidala jako dobrovolník.  Podílela jsem se na dalších akcích Křivá polévka nebo Popletená vánočka a nyní zde pracuji jako koordinátorka dobrovolníků a také zařizuji paběrkování. Vzhledem ke svému studiu sociální práce na UK se často setkávám s lidmi, kteří žijí v chudobě a nedostatku, také právě proto si stále více uvědomuji problematiku plýtvání potravinami. Ráda bych i já přispěla k tomu, aby se situace u nás v tomto směru zlepšila. Během své práce pro Zachraň jídlo jsem se již seznámila s mnoha zajímavými, inspirativními a především podobně smýšlejícími lidmi, za což jsem vděčná.