Náš tým


Naše organizace vznikla v roce 2013 jako neformální seskupení přátel. Poté, co jsme zhlédli film Valentina Thurna Z popelnice do lednice, jsme se rozhodli otevřít téma plýtvání potravinami a naplánovali jsme první happening. Uspořádali jsme Hostinu pro tisíc na Václavském náměstí, kde jsme pohostili 1000 lidí obědem ze surovin, které by jinak byly znehodnoceny.

Od té doby jsme uspořádali několik happeningů, osvětových kampaní a začali jsme s projektem paběrkování, během něhož jezdíme na pole sbírat tak zvaně “křivou” zeleninu. Společně hledáme způsoby, jak neplýtvat.

Adam Podhola

Adam Podhola

Když jsem seděl na přednášce moderních světových dějin, v tu chvíli mne opravdu nenapadlo, že budu za pár let nato zachraňovat jídlo. Rychle jsem ale díky mým mimoškolním dobrovolnickým aktivitám pochopil, že na tomhle světě za mne nikdo nic neudělá a pokud budu chtít něco měnit, musím začít sám. Dokument “Z popelnice do lednice” mi otevřel oči a přinutil mne zareagovat. Když jsem viděl, jak tisíce tun skvělého jídla přichází vniveč, nenechalo mne to klidným. V Zachraň jídlo v současné chvíli navazuji nová partnerství, síťuji aktéry, mluvím na veřejnosti i v zasvěcených kruzích a snažím se hledat inspiraci pro nové projekty.

Darovací
certifikáty

Anna Strejcová

Anna Strejcová

V Zachraň jídlo jsem úplně od začátku a momentálně tvoříme s Adamem hlavní duo. Na Fakultě sociálních věd UK jsem studovala žurnalistiku a mediální studia, a proto mám velmi blízko k médiím a PR. Mým úkolem je komunikovat s novináři, psát texty, vyhledávat příležitosti k medializaci a vymýšlet komunikační strategii, což mě baví nejvíc. Kromě toho se s Adamem staráme o chod organizace, snažíme se profesionalizovat náš tým a hledat nové příležitosti, jak růst.

Lucie Müllerová

Lucie Müllerová

Řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znám z mé dřívější práce. Když mě v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli bych se k nim připojila a pomáhala jim s financemi, ráda jsem to udělala. Od té doby se v organizaci starám o faktury, rozpočty, granty a administrativu. Jsem ráda, že sem mohu vnášet své zkušenosti a přispívat k rozvoji a stabilitě této milé organizace.

Filip Vrlík

Filip Vrlík

Plýtvání jídlem je moje srdcovka. Jedna z věcí, co jsem si odnesl z domova je, že chleba se nevyhazuje. Taková nevyřčená samozřejmost, ne že by to bylo hlavní téma života. Nicméně ještě jako student diplomacie jsem při stopování a dumpsterování po Evropě s sebou jako bibli v batohu vozil knihu Waste od Tristrama Stuarta. O šest let později jsem v OSN ne náhodou vedl vyjednávání rezoluce o prevenci plýtvání potravinami za celou EU. Přidat se k našlápnuté partě Zachraň jídlo byla přirozená volba. Ekonomické vzdělání a zkušenosti z byznysu využívám k rozvoji spolupráce s podniky.

Inka Jurková

Inka Jurková

Úplně upřímně – jídlo mě moc nezajímá. S rodinným heslem „Co není doma, to se nesní,“ jsme si v dětství na nějaké obžerství moc zvyknout nestihli. Za to mě vždycky hodně zajímali lidé. Všechno se vším souvisí a vyhozené jídlo na jedné straně planety ovlivňuje životy lidí jak v bezprostředním okolí, tak na opačném konci světa. Zachraň jídlo drobnými kroky v oblasti potravin mění celý systém a to mě baví.

Mým úkolem v Zachraň jídlo je realizovat skvělé nápady Aničky a Adama, s láskou pečovat o naše dobrovolníky (díky vám všem!) a užívat si, že dělám práci, která mě naplňuje.

Marie Plojharová

Marie Plojharová

Když člověk píše sociologickou diplomku o plýtvání jídlem, je exot. Když potká skupinu lidí, kteří si stejně jako on myslí, že se s vyhazováním jídla může a musí něco udělat, je exot s uvědomělými kumpány. Svou diplomku jsem stavěla na rozhovorech s lidmi, kteří nechtějí nechávat dobré, čerstvé jídlo v popelnici. V Zachraň jídlo vedu rozhovory dál. V debatách se zemědělci se zajímám o příběh ovoce a zeleniny, které nikdo nikdy nesní. Zajímám se o to, jak často a proč se nějaký výpěstek do toho příběhu zaplete. A spolu s ostatními záchranáři se snažím přijít na to, jak ho z toho vymotat.

Zuzana Štěpničková

Zuzana Štěpničková

Miluji dobré jídlo. Dobré jídlo mě vždy dělá šťastnější. Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Dva roky jsem žila střídavě v Kalifornii. V Čechách jsem si v mezidobí našla magazín La Cucina Italiana, kde jsem mohla uplatnit další svou potřebu, a to psaní. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo. Napsala jsem o něm článek, ale pozitivní energie lidí a celý smysl snažení, se kterým se tolik ztotožňuju, mě baví natolik, že spolupráce pokračuje a bude nás doufám oboustranně obohacovat. Nyní se pro Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.

Veronika Kučerová

Veronika Kučerová

K Zachraň jídlo jsem se dostala jako dobrovolník s neodbytným pocitem rozhořčení nad osudem pokřivených okurek. To, co mne na Zachraň jídlo nejvíc baví je kruh přátel se skvělými nápady, které se vždycky promění v úspěšné projekty. Společně s celým týmem se budu hlavně pokoušet rozvíjet v naší organizaci odvětví fundraisingu, abychom se stali co nejdříve finančně stabilními a dařilo se nám financovat všechny naše projekty.
#Verda #kolo #letná #marmeláda #kancelářskámyš #běh

David Hájek

David Hájek

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.