Zachráněné omáčky

Tři skleničky plné skvělé chuti z přebytků: seznamte se s omáčkami Titbit.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Malé papričky, šišatá cibule a podměrečný česnek přece raději skončí v zavařovačce, než v koši! Zachraňte je spolu s námi v podobě vynikajících dipů, které se mohou stát odpovědným dárkem. Jsou vařené s láskou společností Titbit, která obchoduje s ovocem a zeleninou a řekla si dost zbytečnému plýtvání. Tři skleničky zavařených dobrot v jednom balení nyní mohou být vaše. A navíc část z jejich prodeje půjde na podporu našich aktivit.

DŮLEŽITÉ: Omáčky je možné si VYZVEDNOUT POUZE OSOBNĚ v kanceláři Zachraň jídlo v Praze, (Staroměstské náměstí 4, kancelář 207) v pondělí a středy od 9 do 17 hodin. Posledním dnem pro vyzvednutí bude středa 19. prosince.

V trojbalení se vám představí:

CIBURGER nebo CIBURGER HOT
Cibulová omáčka ze zachráněné zeleniny v jemné a ostré variantě

Jestli něco v Titbitu často přebývá, tak je to cibule, která dost často nesplňuje požadavky na velikost nebo symetričnost. Z ní vzniká výtečné cibulové chutney, které se například skvěle hodí k paštikám. CIBURGER HOT je varianta pro vyznavače pikantní chuti. Sladkokyselá cibulová redukce s chilli je nejlepší k paštice či sýrům.

PEČES
Pečený česnek v oleji

Po upečení jsou stroužky česneku měkké a mají krásnou zlatohnědou barvu. Jejich chuť je nasládlá, mírně oříšková a jemná je i vůně, která ztratí svou štiplavost. Malé stroužky česneku se skvěle hodí do omáček ke grilovaným masům nebo jako dip k obyčejným topinkám.

JAKOBY HARISSA
Pikantní mela z pečených paprik

Harissa ze zachráněných papriček doplní jakékoliv vaše jídlo chutí, které má pak lehce exotický nádech. Obsahuje kapie, chilli papričky, česnek, citronovou šťávu a směs koření. Hodí se v podstatě ke všemu, čemu chcete dodat říz. Ochutnejte ji v polévce, pečeném masu nebo jí potřete maso před grilováním.

A na co se chystáme v příštím roce?

Nastartujeme paběrkování v dalších regionech. Po jižních Čechách, kde se letos povedlo namotivovat skupinu dobrovolníků, zemědělců a zástupce potravinové banky, chceme tradici paběrkování oživit i na Litoměřicku a v Brně. Pilně pracujeme také na nové kuchařce se záchranářskými recepty, nadšený z ní bude každý milovník jídla, protože nevyhodí jeho jediný kousek! Pouštíme se také do výzkumu označování trvanlivosti výrobků. Tak schválně – víte, jaký je rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby? Postaráme se o to, aby se vám tyhle pojmy nepletly. A znovu vyrazíme i do firem, pro které jsme vytvořili speciální balíčky plné informací i zážitků.