1.
Nakupujte jídlo s rozmyslem a pouze tolik, kolik potřebujete. Můžete zkusit i nákup na míru – přesně v potřebném množství a bez jednorázových obalů.
2.
Nezaměňujte „datum spotřeby” a „datum minimální trvanlivosti”. Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit (u některých salámů i k lepšímu).
3.
Listový salát, brokolice, celer či jarní cibulka vydrží stejně jako rostliny déle se spodní částí ponořenou ve sklenici s vodou (až dva týdny).
4.
Vajíčka jsou čerstvá, když se ve sklenici s vodou ponoří na dno. Blíží-li se datum spotřeby, můžete je uvařit natvrdo – v lednici pak vydrží další 3 až 4 dny.
5.
Chléb skladujte na suchém a tmavém místě v papírovém (nikoli plastovém) sáčku. Menší pečivo můžete zamrazit, vydrží tak 4 až 6 měsíců.
6.
Průběžně kontrolujte data spotřeby potravin v zadních částech lednice i spižírny a posouvejte nejstarší potraviny dopředu.
7.
Snažte se skladovat jednotlivé kusy zeleniny dále od sebe. Brambory vydrží déle, pokud k nim přidáte jablka, u jiných druhů zeleniny a ovoce naopak přiložená jablka urychlují zrání.
8.
Nedozrálá a tvrdá rajčata skladujte v pokojové teplotě stranou od slunečního svitu a stopkou nahoru.
9.
Maso před uložením do mrazničky vyjměte z obalu, v němž jste je zakoupili, opláchněte studenou vodou, osušte a vložte do uzavřeného sáčku nebo do potravinové dózy. Ostatní potraviny naopak omývejte až před samotnou konzumací.
10.
Zeleninu i ovoce se snažte kupovat lokální a sezónní – ve svém přirozeném období má delší trvanlivost. Navíc ušetříte, podpoříte tuzemské zemědělce a předejdete zbytečným ztrátám a spotřebě energií, ke kterým dochází při dovozu potravin z velkých vzdáleností.