Text se ještě upraví.
Zemědělství
Plodiny se vyřazují na základě přísných kvalitativních standardů jako je váha, velikost, tvar a vzhled nastavených velkými odběrateli. Výkupní cena na trhu je tak nízká, že se pro zemědělce nevyplatí úrodu sklízet. Nadprodukce způsobená nevýhodnou smlouvou s dodavateli Úroda se může během sklizně snadno poškodit
Výroba
Nepravidelné plodiny jsou upravovány tak, aby se vešly do obalů
Znehodnocení potravin během balícího procesu
Supermarkety produkují nadbytek zboží své značky, které už nemůže být prodáno nikde jinde
Rušení zakázek na poslední chvíli a špatně nastavená pravidla “koupím-vrátím” způsobuje přeplnění skladů
Distribuce a prodej
Špastné chladící zařízení a podmínky skladovacích prostorách
Poškozené obaly
Nepřiměřené objednávky a špatný odhad poptávky
Povinnost prodejce objednat širší výběr produktů a značek od stejného výrobce, aby si zajistil lepší nákupní cenu
Neschopnost zajistit normy bezpečnosti potravin (kontaminace mikroby, etc.)
Marketingové strategie jako je “kup dvě a jedno dostaneš zdarma”
Pohostinství a Catering
Nadměrné porce v restauracích
Restaurace typu “All you can eat” s otevřenými bufety, kde si lidé mohou vzít více, než dokáží sníst
Nepřiměřené porce pro jednotlivce, které neodpovídají jejich potřebě
Špatná předpověď poptávky a počet zákazníků
Přísné hygienické normy EU, např. spotřeba rozmrazených produktů do dvou hodin od otevření
Domácnosti
Nedostatek plánování a znalost ohledně nákupu potravin a správném skladování
Přehršel nakupování potravin, které zrovna nepotřebujeme.Velikosti balení neodpovídají potřebám zákazníkům
Špatné skladování a uchovávání potravin
Zaměňování pojmů “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”
Špatné plánování jídel, nadměrné porce a neznalost využívání přebytků pro přípravu nových pokrmů