Vstupujeme do pátého roku existence našeho spolku. Na kontě máme už několik desítek výjezdů na pole – sběru esteticky nevyhovující zeleniny, několik úspěšných happeningů, pravidelně informujeme veřejnosti o dění na poli plýtvání potravinami, síťujeme a účastníme se odborných seminářů a konferencí.
A co plánujeme letos? Rozhodně v tom pokračovat!
Paběrkování v regionech
Chceme posunout projekt paběrkování zas o něco dál a pomoct ke vzniku novým skupinám, které budou paběrkovat v regionech nezávisle na nás. Chystáme se vyrazit do Českých Budějovic a nabudit místní aktivní lidi, aby začali paběrkovat v jižních Čechách. V Českých Budějovicích totiž funguje akční potravinová banka, která by čerstvou zeleninu a nové dobrovolníky rozhodně uvítala.
Chystáme nové recepty a kuchařku
Nejoblíbenějším obsahem na našich webových stránkách jsou záchranářské recepty a my se tomu vůbec nedivíme, protože jsou skvělé, neotřelé a hlavně pomáhají šetřit jídlo v kuchyni. Proto v nich budeme pokračovat a přinášet vám další tipy, jak zužitkovat jídlo v domácnosti naplno. A na rok 2019 dokonce chystáme i kuchařku. Taky se těšíte?
Reportáže a články
Zajímá nás, co se děje v oblasti plýtvání jídlem u nás i ve světě, proto pro vás budeme celý rok připravovat články a reportáže. Najdete je zde na webu v sekci novinky a taky na sociálních sítích.
Firemní záchranářské balíčky
Jídlo zachraňujeme i ve firmách. Společně se zaměstnanci se o to pokoušíme zábavnou a aktivní formou. Předáváme praktické rady, jak snížit plýtvání potravinami nejen v práci, ale i doma, a nabízíme možnost se aktivně zapojit do řešení problematiky plýtvání potravinami. Záchranářské balíčky už jsme realizovali ve firmách Zoot, Zentiva a T-Mobile. Kdo bude další?
Jak jsme na tom s vyhazováním jídla ve veřejném stravování?
Spotřebitelé jsou zodpovědní za největší část z vyhozených potravin – asi za celou polovinu! Proto bychom se chtěli podívat blíž na oblast veřejného stravování (velkých jídlen) a zjistit, jaké důvody k vyhazování jídla zde existují. Provedeme průzkum o tom, jaké hygienické předpisy ovlivňují možnost distribuce nespotřebovaného jídla a jak to funguje v jiných zemích Eropské unie.
Akce pro veřejnost a workshopy
Samozřejmě nezapomeneme uspořádat akce pro veřejnost. Na léto plánujeme vařící akci Disco soup, kdy budeme krájet do rytmu popu, a několik workshopů, na kterých budeme nakládat, fermentovat a podobně. Prostě bude to úrodný rok 2018 a my už se na něj teď tešíme.