Zeleninová polévka s kořeněnou cizrnou

Zahřeje a posílí vás proti chřipce. Do této polévky navíc spotřebujete jak cizrnu, tak její nálev.

Ingredience

Polévka

3 lžíce oleje

2 cibule

3 mrkve

kousek celeru nebo petržele

další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…

3 stroužky česneku

1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)

3 bobkové listy

6 kuliček nového koření

1/2 lžičky sušených bylinek

sůl a pepř

šťáva z 1/2 citronu

1 l vody nebo vývaru

nálev z cizrny

Kořeněná cizrna

250 g cizrny nebo jiných luštěnin

2 lžíce oleje

2 stroužky česneku

1/2 lžičky uzené papriky

1/2 lžičky bylinek

špetka cukru

pár kapek citronu

sůl a pepř

Postup

1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova.

2. Mrkev, celer či jinou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, přidejte k cibuli a několik minut restujte.

3. Připravte zbylou zeleninu. Květák a brokolici rozdělte na menší růžičky, košťály oloupejte a nakrájejte na kostičky, listy nasekejte.

4. Brambory nemusíte loupat, stačí je důkladně umýt. Ostatní zeleninu nakrájejte na kostičky nebo proužky. Vše přidejte do hrnce spolu s kořením, solí a pepřem a několik minut restujte.

5. Přidejte vodu nebo vývar, nálev z cizrny, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte vařit 10 až 15 minut nebo dokud všechna zelenina nezměkne.

6. Mezitím rozehřejte na pánvi olej, přidejte česnek, cizrnu a všechny zbylé ingredience a restujte několik minut.
Polévku podávejte v hlubších talířích nebo miskách a ozdobte kořeněnou cizrnou, případně čerstvými bylinkami či natěmi.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.

Ingredience

Polévka

3 lžíce oleje

2 cibule

3 mrkve

kousek celeru nebo petržele

další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…

3 stroužky česneku

1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)

3 bobkové listy

6 kuliček nového koření

1/2 lžičky sušených bylinek

sůl a pepř

šťáva z 1/2 citronu

1 l vody nebo vývaru

nálev z cizrny

Kořeněná cizrna

250 g cizrny nebo jiných luštěnin

2 lžíce oleje

2 stroužky česneku

1/2 lžičky uzené papriky

1/2 lžičky bylinek

špetka cukru

pár kapek citronu

sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru