Vývar z odřezků a jiné zeleniny

Pokaždé bude chutnat jinak, ale vždy nesrovnatelně lépe než kupované bujony. Zkuste to! Prozkoumejte lednici, která zelenina se blíží ke svému konci, očistěte ji a proměňte ve vodě v lahodný základ vaření. V lednici vývar vydrží 5 až 7 dní.

Ingredience

Libovolné množství:
cibule včetně suché zdravé slupky
ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny
zdřevnatělé konce chřestu
tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
řapíky špenátu nebo kapusty
čisté slupky z mrkve, petržele, celeru
kořínky pórku
1–2 druhy bylinek (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj)
1–2 druhy koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek)
2,5 l studené vody
2 lžíce zvětralého vína nebo vinného octa

Postup

1. Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru.

2. Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji a čím kratší dobu vývar vaříte, tím méně energie spotřebujete.

3. Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.

4. Hotový vývar sceďte a podle chuti osolte (kdybyste sůl přidali dříve, voda by se nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny). Podávejte.

TIP 1: Zeleninu vždy omyjte před krájením a loupáním. Odřezky, slupky a různé odkrojky od zeleniny skladujte pár dní v krabičce v lednici nebo v mrazáku.

TIP 2: Pro dlouhodobější skladování můžete vývar zmrazit třeba v tvořítkách na led nebo sáčcích. Počká v nich na svůj okamžik slávy, kdy doladí chuť třeba italského rizota, omáčky nebo jiné polévky.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

Libovolné množství:
cibule včetně suché zdravé slupky
ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny
zdřevnatělé konce chřestu
tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
řapíky špenátu nebo kapusty
čisté slupky z mrkve, petržele, celeru
kořínky pórku
1–2 druhy bylinek (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj)
1–2 druhy koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek)
2,5 l studené vody
2 lžíce zvětralého vína nebo vinného octa

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru