Vege burger

V minulém roce jsme na sociálních sítích vyzvali foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. Vybrali jsme z nich pro vás sedm, které se objeví u nás na webu. Druhým z nich jsou Vege burgery podle V kuchyni s Hankou. Tak jdeme na to.

Ingredience

Na hamburgerové bulky budeš potřebovat:

  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 150 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 4 g soli
  • 25 g změklého másla
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)

Na tři porce fazolových placek:

  • 1 plechovka červených fazolí 270 g (bez nálevu)
  • 1 vejce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 20 g lahůdkového droždí
  • 20 g zahuštěného rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mleté zauzené červené papriky
  • ½ lžičky soli

Postup

Hamburgerové bulky: Ohřejte mléko, tak aby bylo teplé, ale ne horké. Do mísy dejte mouku, mléko, rozdrobené droždí a všechny ostatní suroviny a smíchejte.

  1. Hnětejte dokud se suroviny nespojí v pružné těsto (robotem to trvá cca 5 minut).
  2. Poté ihned rozdělte na 5 stejných kusů a vytvořte koule, které klademe na plech s pečícím papírem.
  3. Koule lehce splácněte (nebojte se přitlačit, ještě pěkně nakynou do výšky) a nechte 20 minut kynout. (Dala jsem do trouby na kynoucí program)
  4. Bílek trochu prošlehejte vidličkou a housky potřete.
  5. Posypte semínky nebo hrubou solí.
  6. Pečte 10 minut na 220 stupňů.
  7. Jakmile vychladnou, můžete je naplnit fazolovou plackou a čímkoliv, co máte rádi. Já jsem zvolila salát Coleslav, sýr, rajčata, cibuli a okurku.

Fazolové placky:

  1. Z fazolí slijte nálev a propláchněte je. Nechte je okapat, vložte do mixéru a rozmixujte na jemnou kaši.
  2. Přidejte ostatní suroviny a zamíchejte, aby vznikla polotuhá směs.
  3. Dejre rozpálit pánev s kapkou oleje. Směs rozdělte na 3 části a z každé mokrýma rukama vytvarujte burger a vložte na pánev.
  4. Opékejte na středním plameni z obou stran dokud nemají zlatavou barvu.
Tento recept pro vás připravila

Foodblogerka V kuchyni s Hankou

Zachraň jídlo jsem objevila díky výzvě na foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. Tento je můj oblíbený.

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

Na hamburgerové bulky budeš potřebovat:

  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 150 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 4 g soli
  • 25 g změklého másla
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)

Na tři porce fazolových placek:

  • 1 plechovka červených fazolí 270 g (bez nálevu)
  • 1 vejce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 20 g lahůdkového droždí
  • 20 g zahuštěného rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mleté zauzené červené papriky
  • ½ lžičky soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru