Smažený jablečný štrůdl v tortille

Lehce pomačkaná nebo spadaná jablka si ještě mohou užít svůj okamžik slávy a štrúdl skýtá perfektní příležitost. Zabalení náplně do tortilly je vtipné, jednoduché a rychlé a vyřešíte tím i problém, co se zbylými plackami druhý den.

Ingredience

4 menší tortilly
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
kvalitní rostlinný olej na smažení

Náplň
2 jablka
50 g krupicového cukru
¼ sáčku vanilkového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy
50 ml vody
špetka soli

Postup

1. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky.

2.Na náplň svařte nejdříve oba cukry, škrob, citronovou šťávu, vodu a sůl do zhoustnutí, trvá to pár minut.

3. Přidejte jablka, promíchejte a vařte doměkka, přibližně 10 minut. Nechte vychladnout.

4. Do středu tortilly dejte čtvrtinu jablečné náplně, srolujte a konce stočte nebo tortillu složte jako kapsu. Pokud jsou tortilly příliš tvrdé, opečte je nasucho z obou stran na pánvi nebo 1 minutu v mikrovlnce.

5. V hrnci rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje. Smažením ve velkém množství ho potraviny tolik nenasáknou. Do horkého oleje (tvoří bublinky, když do něj ponoříte špejli) opatrně vkládejte tortilly tak, aby se nepřekrývaly a zůstalo mezi nimi místo. Osmažte je ze všech stran dozlatova, 2–3 minuty z každé by mělo stačit.

6. Osmažené tortilly vytáhněte děrovanou naběračkou a odložte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný tuk.

7. Moučkový cukr promíchejte se skořicí a ještě teplé tortilly v něm ze všech stran obalte. Ihned podávejte.

TIP: Ovocnou náplň obměňujte podle sezony – hodí se jahody, meruňky, borůvky, švestky, hrušky.

 

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

4 menší tortilly
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
kvalitní rostlinný olej na smažení

Náplň
2 jablka
50 g krupicového cukru
¼ sáčku vanilkového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy
50 ml vody
špetka soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru