Rýžový pilaf s listy a natěmi

Nezalekněte se delšího seznamu surovin. Může za něj směs aromatického koření, díky které je pilaf nejen ideálním jídlem na využití (v kuchyni často opomíjených) listů a natí, ale i opravdu skvělým a rychlým obědem.

Ingredience

4 lžíce olivového oleje
1 velká nebo 2 menší cibule
3 stroužky česneku
3 hrnky listů a natí (kedlubnové listy, kapusta, kadeřávek, řepové listy, ředkvičková nať, mangold, špenát, bylinky)
1 lžička koriandru
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky oregana
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky zázvoru
1/4 lžičky černého pepře
kůra a šťáva z jednoho citronu
2 hrnky rýže
hrst sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce
3 hrnky vody nebo vývaru
sůl
oříšky na ozdobu
jogurt

Postup

1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte najemno nasekaný česnek a nadrobno nakrájené tužší listy (kapusta, kedlubnové listy, kadeřávek, stonky mangoldu) a restujte pár minut.

2. Přidejte koření, sůl, citronovou kůru a propláchnutou rýži a za stálého míchání opět pár minut restujte.

3. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sušené meruňky, zakryjte zčásti pokličkou a vařte cca 5 minut, dokud se většina vody nevsákne do rýže. Poté stáhněte plamen na minimum, zakryjte poličkou a nechejte vařit 20 minut.

4. Přidejte nakrájené jemnější listy (mangold, špenát, řepová nebo ředkvičková nať, bylinky) a pomocí vidličky rýži jemně načechrávejte a promíchávejte s listy. Přikryjte pokličkou a nechte ještě 10 minut dojít.

5. Podávejte s opraženými oříšky a jogurtem.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

4 lžíce olivového oleje
1 velká nebo 2 menší cibule
3 stroužky česneku
3 hrnky listů a natí (kedlubnové listy, kapusta, kadeřávek, řepové listy, ředkvičková nať, mangold, špenát, bylinky)
1 lžička koriandru
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky oregana
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky zázvoru
1/4 lžičky černého pepře
kůra a šťáva z jednoho citronu
2 hrnky rýže
hrst sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce
3 hrnky vody nebo vývaru
sůl
oříšky na ozdobu
jogurt

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru