Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem

Taky máte občas problém dostat do sebe dostatek luštěnin? S tímhle receptem nabitým zdravými věcmi to bude hračka. Fazole, mrkev, kapusta, česnek a to všechno zdravě a chutně. U tohohle receptu můžete i improvizovat s různou zeleninou.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Fazolové kuličky

1.

Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechejte zesklovatět.

2.

Mezitím oloupejte česnek a nasekejte jej najemno. Přidejte k cibuli a smažte další 3 minuty.

3.

Kapustu nasekejte nadrobno a přidejte na pánev. Osolte a opepřete a nechejte pod pokličkou dusit, dokud lehce nezměkne (cca 10 minut).

4.

Do velké mísy dejte fazole a prsty nebo vidličkou je jemně rozmačkejte.

5.

Pokud jste vařili fazole s řasou, nasekejte ji najemno a přidejte k fazolím.

6.

V hrníčku smíchejte lněná semínka se 3 lžícemi vody a spolu s kečupem, římským kmínem, slunečnicovými semínky a solí a pepřem vmíchejte do směsi.

7.

Přidejte kapustu, promíchejte a na závěr důkladně promíchejte spolu se strouhankou. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trošku vody nebo oleje. Pokud je příliš řídká a nedají se z ní formovat kuličky, přidejte strouhanku.

8.

Nechejte alespoň půl hodiny uležet.

9.

Ze směsi formujte malé kuličky, umístěte je na plech vyložený pečícím papírem a na závěr každou kuličku potřete olivovým olejem.

10.

Pečte na 200 °C 30 až 40 minut, dokud kuličky na povrchu nezezlátnou.

 

Mrkvová kaše

1.

Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky, dejte do většího hrnce, zalijte asi 150 ml mléka nebo vody a nechejte chvilku povařit.

2.

Odstavíme z plotny, přidáme majonézu, sůl a pepř a ručním šlehačem nebo mixérem rozmixujeme přímo v hrnci na jemnou kaši

3.

Kuličky servírujte s mrkvovou kaší a kapustovým pestem (recept na kapustové pesto v prvním receptu).

 

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

Fazolové kuličky

Doba přípravy: 2 hodiny

1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g kapusty
3 lžíce oleje + olej na potření kuliček
300 g fazolí
Řasa z vaření fazolí
50 g slunečnicových semínek
1 lžička římského kmínu
3 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kečupu
40 g strouhanky
Sůl a pepř

 

Mrkvová kaše

Doba přípravy: 15 minut

0,5 kg pečené mrkve
0,5 kg pečených brambor
2 vrchovaté lžíce majonézy
Trochu mléka nebo vody
Sůl a pepř

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení