Fazolové kuličky s mrkvovou kaší

Taky máte občas problém dostat do sebe dostatek luštěnin? S tímhle receptem nabitým zdravými věcmi to bude hračka. Fazole, mrkev, kapusta, česnek a to všechno zdravě a chutně. U tohohle receptu můžete i improvizovat s různou zeleninou.

Ingredience

Fazolové kuličky
Doba přípravy: 2 hodiny

1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g kapusty
3 lžíce oleje + olej na potření kuliček
300 g fazolí
Řasa z vaření fazolí
50 g slunečnicových semínek
1 lžička římského kmínu
3 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kečupu
40 g strouhanky
Sůl a pepř

Mrkvová kaše
Doba přípravy: 15 minut

0,5 kg pečené mrkve
0,5 kg pečených brambor
2 vrchovaté lžíce majonézy
Trochu mléka nebo vody
Sůl a pepř

Postup

Fazolové kuličky

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechejte zesklovatět.
  2. Mezitím oloupejte česnek a nasekejte jej najemno. Přidejte k cibuli a smažte další 3 minuty.
  3. Kapustu nasekejte nadrobno a přidejte na pánev. Osolte a opepřete a nechejte pod pokličkou dusit, dokud lehce nezměkne (cca 10 minut).
  4. Do velké mísy dejte fazole a prsty nebo vidličkou je jemně rozmačkejte.
  5. Pokud jste vařili fazole s řasou, nasekejte ji najemno a přidejte k fazolím.
  6. V hrníčku smíchejte lněná semínka se 3 lžícemi vody a spolu s kečupem, římským kmínem, slunečnicovými semínky a solí a pepřem vmíchejte do směsi.
  7. Přidejte kapustu, promíchejte a na závěr důkladně promíchejte spolu se strouhankou. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trošku vody nebo oleje. Pokud je příliš řídká a nedají se z ní formovat kuličky, přidejte strouhanku.
  8. Nechejte alespoň půl hodiny uležet.
  9. Ze směsi formujte malé kuličky, umístěte je na plech vyložený pečícím papírem a na závěr každou kuličku potřete olivovým olejem.
  10. Pečte na 200 °C 30 až 40 minut, dokud kuličky na povrchu nezezlátnou.

 

Mrkvová kaše
1. Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky, dejte do většího hrnce, zalijte asi 150 ml mléka nebo vody a nechejte chvilku povařit.

2. Odstavíme z plotny, přidáme majonézu, sůl a pepř a ručním šlehačem nebo mixérem rozmixujeme přímo v hrnci na jemnou kaši

3. Kuličky servírujte s mrkvovou kaší a kapustovým pestem (recept na kapustové pesto v prvním receptu).

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

 Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo  spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

Fazolové kuličky
Doba přípravy: 2 hodiny

1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g kapusty
3 lžíce oleje + olej na potření kuliček
300 g fazolí
Řasa z vaření fazolí
50 g slunečnicových semínek
1 lžička římského kmínu
3 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kečupu
40 g strouhanky
Sůl a pepř

Mrkvová kaše
Doba přípravy: 15 minut

0,5 kg pečené mrkve
0,5 kg pečených brambor
2 vrchovaté lžíce majonézy
Trochu mléka nebo vody
Sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru