Pečený rýžový pudink s vanilkou

Zbyla vám rýže? Zpracujte ji do sladkého rýžového pudinku! Snadný a rychlý recept na pečený rýžový nákyp se vám osvědčí třeba jako teplá večeře.

Ingredience

200 g uvařené rýže
500 ml mléka
300 ml smetany
70 g cukru nebo medu + další cukr na posypání
4 kousky pomerančové kůry
semínka z 1 vanilky nebo 2 lžičky vanilkové esence
2 žloutky
štědrá špetka soli

Postup

1. Troubu předehřejte na 160°C. V rendlíku smíchejte mléko se smetanou, cukrem, pomerančovou kůrou, vanilkou a špetkou soli.

2. Za stálého míchání ve směsi rozpusťte také cukr a přidejte rýži. Míchejte přibližně 15 minut – dokud rýžový pudink nezhoustne. Pokud je třeba, nařeďte směs mlékem.

3. Rendlík odstavte z plotny, vyjměte kousky pomerančové kůry, vmíchejte žloutky a přesuňte směs do zapékací formy.

4. Na vrch pudinku položte plátky másla. Aby se vytvořila pěkně zkaramelizovaná krusta, posypte ho ještě cukrem.

5. Troubu nastavte na „gril“ a pečte přibližně 15-20 minut, až povrch pudinku začne zlátnout.

Tip: Co s bílky?

Pokud víte, že zbylý bílek v dohledné době nespotřebujete, klidně jej zamrazte. Takhle vydrží mnoho měsíců. Na krabičku nezapomeňte uvést datum zmražení.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

200 g uvařené rýže
500 ml mléka
300 ml smetany
70 g cukru nebo medu + další cukr na posypání
4 kousky pomerančové kůry
semínka z 1 vanilky nebo 2 lžičky vanilkové esence
2 žloutky
štědrá špetka soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru