Pastýřský koláč z čočky

V raných kuchařkách je tento tradiční britský pokrm uváděn jako chutný způsob využití zbylého masa. I v naší bezmasé verzi si koláč své záchranářské vlastnosti zachovává – hravě do něj zpracujete zbylé brambory či kaši, povadlou zeleninu a přebytečnou čočku. Náklady? Pár kaček.

Ingredience

300 g vařené čočky (nebo jiných luštěnin)
2 cibule
3 stroužky česneku
2 větší mrkve
3 řapíky celeru
150 g mraženého hrášku
3 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky cukru
chilli nebo uzená paprika
sůl a pepř

Na kaši:
1 kg brambor
150-200 ml mléka
1 lžíce másla
sůl a pepř

Postup

1. Do receptu můžete využít zbylou bramborovou kaši. Pokud ji nemáte, tak: uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Pokud vám nevadí slupka, klidně je pouze umyjte a neloupejte.

2. V malém kastrůlku zahřejte mléko, přidejte spolu s máslem k uvařeným bramborám a ručním šlehačem směs rozmixujte na jemnou kaši. Dle chuti přidejte sůl a pepř.

3. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a duste asi 3 minuty. Přidejte oloupaný, najemno nasekaný česnek a duste další 2 minuty.

4. Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky, přidejte do hrnce a duste, dokud zelenina mírně nezměkne.

5. Přidejte mražený hrášek, tymián, rajčatový protlak, cukr, sůl a pepř a nechte pár minut povařit.

6. Na závěr přimíchejte vařenou čočku a důkladně promíchejte. Směs můžete dochutit uzenou paprikou nebo chilli, případně dle potřeby dosolte nebo přidejte trošku citrónové šťávy.

7. Větší zapékací misku vymažte máslem nebo olejem a přendejte do ní směs zeleniny a čočky. Nahoru rovnoměrně rozvrstvěte bramborovou kaši tak, aby byla celá směs přikrytá. Na povrchu můžete udělat nožem nebo vidličkou jemné vlnky.

8. Pečte na 200 °C asi 30 min, dokud kaše na povrchu nezezlátne.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Ingredience

300 g vařené čočky (nebo jiných luštěnin)
2 cibule
3 stroužky česneku
2 větší mrkve
3 řapíky celeru
150 g mraženého hrášku
3 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky cukru
chilli nebo uzená paprika
sůl a pepř

Na kaši:
1 kg brambor
150-200 ml mléka
1 lžíce másla
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru