Ovocný ocet ze slupek, odřezků a jádřinců

Doma připravený jablečný ocet je mnohem chutnější než ten kupovaný. Výborně se hodí do čatní či salátů, neobejdete se bez něj při nakládání zeleniny nebo ho můžete použít jako základ osvěžujícího zdravého pití třeba s medem a citronem.

Ingredience

jablečné nebo hruškové jádřince, slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)
medová voda (v poměru 60 ml medu na 1 l filtrované teplé vody)
Vybavení
čistá sklenice
plátýnko
gumička nebo provázek

Postup

1. Jádřince, odřezky a slupky nasekejte nahrubo, vyskládejte je do poloviny sklenice a přelijte medovou vodou tak, aby vše bylo zcela ponořené. Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat (kvasit) při pokojové teplotě mimo přímé slunce.

2. Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. Ovoce sceďte a šťávu přelijte do čisté sklenice. Nechte ještě 2–3 týdny kvasit ve sklenici. Pravidelně promíchávejte a ochutnávejte.

3. Jakmile vám ocet chutná, přeceďte jej přes jemné sítko nebo plátýnko, rozlijte do čistých lahví, zazátkujte a uložte do chladu.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

jablečné nebo hruškové jádřince, slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)
medová voda (v poměru 60 ml medu na 1 l filtrované teplé vody)
Vybavení
čistá sklenice
plátýnko
gumička nebo provázek

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru