Krémová minestrone z paběrkované zeleniny

Takhle recept vykouzlil Pavel Drdel, šéfkuchař udržitelné (a hlavně chutné) restaurace Sůl a řepa. Kromě toho je ale i autorem Postní kuchařky, která je skvělým průvodcem pro nás záchranáře, kteří chceme jíst lokálně, sezónně a pravidelně zkoušet něco nového. Recept z paběrkované zeleniny je malá ukázka toho, co v ní najdeš.

Ingredience

250 g očištěné mrkve * jedna mrkev navíc k podávání
120 g očištěné kořenové petržele + jedna petržel navíc k podávání
120 g celeru
150 g očištěné žluté řepy
3 stonky řapíkatého celeru
100 g očištěné cibule
50 g másla
1000 ml zeleninového vývaru
řepkový olej na opečení
sůl
pepř
čerstvé bylinky na ozdobu

Postup

4 porce
30 minut příprava, 35 minut vaření, 40 minut pečení

1. Kořenovou zeleninu a žlutou řepu nakrájíme na centimetrové kostičky, promícháme se solí a olejem, přesypeme do pekáčku či plechu a pečeme v troubě při 200 C dozlatova až dohněda.

2. Během pečení promícháváme, abychom v krajich neměli černé kostky a uprostřed plechu světlé. Po 35-40 minutách vyjmeme z trouby.

3. Cibulku nakrájíme najemno, řapíkatý celer na tenké plátky a společně necháme v hrnci na oleji zesklovatět. Přidáme opečenou kořenovou zeleninu a podlijeme zeleninovým vývarem.

4. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka půl hodiny.

5. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.

6. Ještě do horké polévky zašleháme kostičky másla, aby polévka získala větší krémovost. Dosolíme a dopepříme.

7. Servírujeme s opečenou kořenovou zeleninou a lístky čerstvých bylinek.

Chtěli byste si paběrkování nesklizené zeleniny také vyzkoušet? Na našich webových stránkách najdete manuál pro paběrkování, kde se mimo jiné dozvíte i to, jak paběrkovací skupinu založit. Zkuste oslovit svého oblíbeného zemědělce, třeba toho, od kterého kupujete zeleninu na farmařském trhu, a udělejte si paběrkovací výlet.

Tento recept pro vás připravil

Pavel Drdel: Postní kuchařka

U nás v restauraci využíváme veškerou zeleninu, kterou farmáři vypěstují na svých polích. I tu, která vás na první pohled neokouzlí. Bývá pokřivená, popraskaná, pokroucená a práce s ní je mnohem náročnější. Vlastně ji nikdo nechce. A nenajdete ji ani na pultech supermarketů nebo farmářských tržnic. Protože chceme mít všechno dokonalé. Já sám dokonalý nejsem, nikdy nebudu, a tak mi nedokonalá zelenina nevadí. A nevadí mi ani, jestli ji budu místo 20 minut loupat hodinu. Vím, že mě na oplátku za to, že jsem ji nenechal zakopanou na poli, odmění svou chutí. Zkuste to také, přeneste se přes svou představu o dokonalosti a zachraňte pár kilo zeleniny, který by skončila zakopaná v zemi či na kompostu. Je to totiž 30 % zemědělské produkce.“

Ingredience

250 g očištěné mrkve * jedna mrkev navíc k podávání
120 g očištěné kořenové petržele + jedna petržel navíc k podávání
120 g celeru
150 g očištěné žluté řepy
3 stonky řapíkatého celeru
100 g očištěné cibule
50 g másla
1000 ml zeleninového vývaru
řepkový olej na opečení
sůl
pepř
čerstvé bylinky na ozdobu

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru