Koláč z polámaného chřestu

Někdy se stane, že se při nevhodné manipulaci chřest zlomí. Takové balení už si bohužel málokdo z trhu či obchodu odnese. Ne do každého jídla ale musí být chřest „dokonalý“. Upečte si ze zlámaných kousků slaný koláč.

Ingredience

těsto:
180 g hladké mouky
sůl
110 g másla
3 lžíce sezamového semínka

náplň:
6 vajec
250 ml plnotučného mléka
140 g bílého řeckého jogurtu
1 lžíce hořčice
2 lžíce čerstvého tymiánu a dále pak dalších bylinek, které doma najdete:
2 lžíce čerstvé bazalky
1 lžíce čerstvého kopru (ten je obzvlášť ve spojitosti s chutí chřestu lahodný)
1 lžíce pažitky
250 g zlomků chřestu
110 g sýra gruyère
1 lžíce medu (nemusí být)

Postup

1. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a položte na plech.

2. Ve větší míse smíchejte mouku, sezamová semínka a půl lžičky soli. Přidejte vychlazené nahrubo nastrouhané/nasekané máslo a smíchejte s moukou. Přidejte 80 ml ledově studené vody a rukama vypracujte kompaktní těsto.

3. Těsto rozválejte do kruhu o tloušťce 0,5 centimetru a přeneste na připravenou formu. Přikryjte a dejte do lednice na 20 minut.

4. Po uplynutí doby chlazení vyjměte koláčovou formu z lednice, na těsto položte pečicí papír a zatěžte sušenými luštěninami nebo rýží a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 15 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 160 °C.

5. Mezitím si v misce rozmíchejte vejce s mlékem, jogurtem a hořčicí. Přidejte lístky tymiánu, bazalky, najemno pokrájeného kopru a pažitky. Vaječnou směs osolte a opepřete.

6. Omytý chřest pokrájejte na 2,5 cm kousky a nejdelší stonky chřestu nechte na ozdobu. Malé kousky rozložte na těsto, přidejte pokrájený sýr gruyère a zakápněte ho medem. Vaječnou směs rovnoměrně nalijte do koláčové formy a navrch poskládejte zbylé delší stonky chřestu.

7. Pečte 1 hodinu dokud není vaječná směs ve středu pevná. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

těsto:
180 g hladké mouky
sůl
110 g másla
3 lžíce sezamového semínka

náplň:
6 vajec
250 ml plnotučného mléka
140 g bílého řeckého jogurtu
1 lžíce hořčice
2 lžíce čerstvého tymiánu a dále pak dalších bylinek, které doma najdete:
2 lžíce čerstvé bazalky
1 lžíce čerstvého kopru (ten je obzvlášť ve spojitosti s chutí chřestu lahodný)
1 lžíce pažitky
250 g zlomků chřestu
110 g sýra gruyère
1 lžíce medu (nemusí být)

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru