9 tipů, jak zpracovat letní úrodu

Všichni se těšíme na čerstvá rajčata, cukety nebo papriky z vlastní zahrádky. Často se jich ale brzy přejíme a rychle zrající plodiny nestíháme zpracovat. Vyhodit je by byla velká škoda, proto přinášíme 9 zaručených kuchařských technik, se kterými úrodu využijete celou. Jak bude jídlo chutnat je na vás, nebojte se pohrát si s kořením.

Chutney

Do chutney (čatní) v pohodě spotřebujete ovoce i zeleninu. Tahle původem indická pochutina se hodí k nejrůznějším jídlům, stačí vybrat ten správný recept nebo trochu experimentovat. V zimě vás zahřejí okořeněné variace, ty nasládlé zase skvěle doplní letní grilování.

Zkuste:

Džem

Káva a domácí džem na opečeném toastu – to je fajn způsob, jak začít den. A příprava džemu není vůbec složitá, stačí sesbírat úrodu ovoce a najít velký hrnec. V kuchyni se pak nebojte zkoušet dochucovat podle vlastního uvážení, začít můžete třeba s džemem z bobulového ovoce.

Stir-fry

Tahle rychlá technika vám pomůže zužitkovat snad všechnu možnou zeleninu. Nezapomeňte zpracovat i košťál brokolice nebo zelenou část pórku! Návod najdete v našem receptu.

Smoothie

Připravte si svačinu plnou vitaminů, která vás navíc v letních vedrech i skvěle osvěží. Do smoothie zpracujte ovoce i zeleninu a opět se nebojte trochu experimentovat. Brzy najdete své favority a určitě mezi ně zapadne salátová varianta i klasika z banánu.

Kečup a Sugo

Nejvíc rajčat zaručeně zachráníte v kečupu nebo v omáčce sugo. Při mytí, loupání a krájení nás možná budete proklínat, ale nezaměnitelná chuť domácích rajčatových omáček za tu námahu stojí. Zatímco kečup si vychutnáte k hotovému jídlu, sugo využijete do těstovin, na pizzu nebo při zakládání omáček. V záchranářských receptech najdete inspiraci pro kořeněný kečup a základní sugo, které si můžete vylepšit podle sebe.

Sušení

Dalším jednoduchým způsobem pro uskladnění letní úrody na později je sušení. Křížaly, bylinky, zelenina do polévky nebo nakládaná sušená rajčata obohatí vaši podzimní a zimní kuchyni.

Krambl

Za tuhle křupavou dobrotu jsme vděční Britům. Původně sladký koláč plný šťavnatého ovoce můžete ale s klidem zkusit i ve slané, zeleninové variantě. S našimi recepty to hravě zvládnete.

Reliš

Taky vám cukety zázračně rostou přes noc? Až vás přestane bavit obalování, grilování a strouhání do buchty, zkuste je naložit. Reliš vám i bez zavaření vydrží v lednici zhruba tři týdny. Ochutnejte ho, nebudete litovat.

Foto: Dan Včeliš, Pexels

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru