Drůbeží paštika s vepřovými kousky

Pokládáte vepřové odkrojky za odpad? Možná to přehodnotíte po vyzkoušení této vepřovo-drůbeží paštiky. Ve skleničce s mašlí jí můžete obdarovat třeba oslavence nebo hostitele párty, jistě podomácku vyrobenou pochoutku ocení.

Ingredience

150 g drůbežích jater
100 g vepřových odkrojků (klidně tučnějších)
100 g másla + 100 g na závěrečné zalití
1 stroužek česneku
50 g bylinek – medvědího česneku či petržele nebo bazalky (mohou být i stonky)
4 lžíce červeného vína
1 malá šalotka
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
½ lžičky mletého divokého koření
sůl a pepř
4 plátky chleba

Postup

1. Játra důkladně očistěte. Odkrojky z vepřového rozmixujte do hladka. Přidejte očištěná játra, koření, víno, bylinky, sůl, pepř, česnek, šalotku, 100 g másla a rozmixujte do hladka.

2. Rozmixovanou směsí naplňte menší zavařovací skleničky nebo hřbet vyložený folií. Vložte do pekáčku, podlijte asi 3 cm vody a dejte péct do trouby na 100 °C asi 50 minut.

3. Mezitím si připravte bylinkové máslo na zalití paštiky. Máslo rozpusťte na mírném ohni a následně rozmixujte s medvědím česnekem (stačí polovina, zbytek použijte na ozdobu).

4. Zkontrolujte paštiku. Správně upečená by měla být pěkně růžová. Pokud je hotová, zalijte ji zeleným máslem a dejte chladit na několik hodin, nejlépe do druhého dne.

5. Podávejte s krajícem rozpečeného chleba a čerstvými listy medvědího česneku.

Tento recept pro vás připravil

Petr Linka

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

150 g drůbežích jater
100 g vepřových odkrojků (klidně tučnějších)
100 g másla + 100 g na závěrečné zalití
1 stroužek česneku
50 g bylinek – medvědího česneku či petržele nebo bazalky (mohou být i stonky)
4 lžíce červeného vína
1 malá šalotka
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
½ lžičky mletého divokého koření
sůl a pepř
4 plátky chleba

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru