Máte přebytky zeleniny? Co takhle si ji naložit? Nemusíte cukety zavařovat, naložené vám v lednici vydrží až tři týdny. Tedy pokud je dřív nesníte!
Ingredience
cukety
cibule
zelená paprika
kurkuma
jablečný ocet
hořčičné semínko
cukr
sůl
Postup
1. Cukety a cibuli nastrouhejte na kousky,
2. Promíchejte se solí a nechte na hodinu odstát.
3. Na pánev přidejte pokrájenou papriku, jablečný ocet, cukr, kurkumu a hořčičné semínko.
4. Tuto směs přiveďte k varu a přidejte cuketu s cibulí.
5. Povařte asi půl hodiny a poté čalamádu naplňte do sterilizovaných sklenic.
Nakládané cukety s cibulí a kurkumou se skvěle hodí jako příloha k masovým pokrmům. Navíc podporují trávení a imunitu. Ocet zde hraje roli přírodního konzervantu – může být jablečný nebo bílý vinný. Stačí, aby měl kyselost alespoň 5 %. Pak v nálevu nepřežijí žádné bakterie.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
cukety
cibule
zelená paprika
kurkuma
jablečný ocet
hořčičné semínko
cukr
sůl
Tagy
- Levné, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Obědovka
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.