Cuketový reliš

Máte přebytky zeleniny? Co takhle si ji naložit? Nemusíte cukety zavařovat, naložené vám v lednici vydrží až tři týdny. Tedy pokud je dřív nesníte!

Ingredience

cukety
cibule
zelená paprika
kurkuma
jablečný ocet
hořčičné semínko
cukr
sůl

Postup

1. Cukety a cibuli nastrouhejte na kousky,

2. Promíchejte se solí a nechte na hodinu odstát.

3. Na pánev přidejte pokrájenou papriku, jablečný ocet, cukr, kurkumu a hořčičné semínko.

4. Tuto směs přiveďte k varu a přidejte cuketu s cibulí.

5. Povařte asi půl hodiny a poté čalamádu naplňte do sterilizovaných sklenic.

Nakládané cukety s cibulí a kurkumou se skvěle hodí jako příloha k masovým pokrmům. Navíc podporují trávení a imunitu. Ocet zde hraje roli přírodního konzervantu – může být jablečný nebo bílý vinný. Stačí, aby měl kyselost alespoň 5 %. Pak v nálevu nepřežijí žádné bakterie.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

cukety
cibule
zelená paprika
kurkuma
jablečný ocet
hořčičné semínko
cukr
sůl

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru