Cuketové závitky s chlebovým parmazánem

„Co s nimi budeme dělat?“ Jako bychom ty výkřiky z cuketami zavalených domácností slyšeli až u nás v kanceláři. Naše odpověď je jednoznačná: cuketové závitky, a to nejlépe s parmazánem ze zbylého chleba.

Ingredience

Na chlebový parmazán

100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje

Na závitky
2 menší cukety
200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)
50 g chlebového parmazánu
hrst rukoly, bylinek nebo jiné drobné listové zeleniny a natí
olivový olej
sůl, pepř

Postup

Chlebový parmazán

1. Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty.

2. Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmazán” zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.

Cuketové závitky

1. Cukety nakrájejte podélně na tenké plátky (cca 0,5 cm, ne více). Plátky z obou stran lehce posolte a nechte je alespoň 15 minut “vypotit”.

2. Plátky cukety osušte a na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje opečte z každé strany dozlatova. Dle chuti můžete přidat čerstvý pepř.

3. Cuketu nechejte zchladnout, každý plátek namažte tenkou vrstvou žervé a posypte chlebovým parmazánem. Na jeden konec plátku dejte pár lístků rukoly, bylinek či jiných natí tak, aby stonky ležely na okraji plátku a lístky na druhé straně trošku vyčnívaly.

4. Srolujte ze strany, kde leží bylinky, do závitku a podávejte jako předkrm nebo jednohubku.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí

Ingredience

Na chlebový parmazán

100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje

Na závitky
2 menší cukety
200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)
50 g chlebového parmazánu
hrst rukoly, bylinek nebo jiné drobné listové zeleniny a natí
olivový olej
sůl, pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru