Chřestová polévka

K základům úpravy chřestu platí, že se musí ulomit dřevnaté konce. Proč je ale hned
vyhazovat? Využijte jejich chuť v této lahodné jarní polévce.

Ingredience

500 g bílého chřestu
70 g másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
50 ml bílého suchého vína
2 žloutky
4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních mikrogreens
sůl
pepř
1 bageta

Postup

1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1000 ml vody. Omytý chřest oloupejte, odlomte dřevnaté konce a dejte je pomalu vařit.

2. Z chřestu odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.

3. V hrnci rozehřejte 20 g másla a hlavičky na něm lehce opečte, dejte stranou.

4. Na zbylém másle pomalu restujte nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku dosklovata. Přidejte pokrájené stonky chřestu a pomalu restujte dalších 5 minut.

5. Přilijte vývar z chřestu a vařte 15 minut. Vše důkladně promixujte a vraťte do hrnce a vypněte plotýnku.

6. V misce smíchejte žloutky s majonézou a vínem. Směs pomalu vlijte do hrnce s polévkou a za stálého míchání dokud polévka lehce nezhoustne. Lehce polévku přihřejte a dochuťte solí a citronovou šťávou.

7. Polévku ozdobte opečenými hlavičkami chřestu a výhonky hrášku. Servírujte s opečenou bagetou.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

500 g bílého chřestu
70 g másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
50 ml bílého suchého vína
2 žloutky
4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních mikrogreens
sůl
pepř
1 bageta

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru