Chceš pomoct odhalit, kolik potravinového odpadu vzniká v jídelnách škol, domovů pro seniory a nemocnic v Praze? Hledáme brigádníky, kteří se nebojí vzít do ruky váhu a slupky a budou se podílet na výzkumu Prague Food Waste podpořeného z grantu od TA ČR. Naším cílem je změřit množství potravinového odpadu v celkem 10 zařízeních a navrhnout doporučení veřejné správě, jak lze množství odpadu snížit. Jedná se o unikátní výzkum, protože přesné měření v takovýchto zařízeních dosud nikdo nedělal. Brigáda je vhodná například pro studenty, kteří mají zájem o udržitelnost a stojí o příležitostný přivýdělek.
Co bude tvým úkolem?
Od října 2023 až do června 2024 se v Praze uskuteční deset pilotních a následně i ostrých týdenních měření (celkem 78 výzkumných dní). Budeš součástí týmu, jehož cílem je evidovat množství a typ potravinového odpadu, včetně toho, kde vzniká (v kuchyni jídelny, ve výdeji, od strávníků). Budeme pracovat v čase, kdy se jídlo v zařízeních připravuje a konzumuje, a budeme vážit a zapisovat zbytky.
Co nabízíme
- slušně placenou brigádu, která má navíc velký smysl a přesah (hodinovou sazbu 200 Kč/hod na DPP)
- zaškolení do toho, jak bude projekt probíhat a jak přesně zbytky měřit
- ochranné pomůcky
- možnost zapojit se do aktivit Zachraň jídlo i v budoucnu
Co je důležité pro nás
- flexibilita (směny budou trvat maximálně 8 hodin, mohou začínat už v brzkých ranních hodinách, měřit se bude i o víkendech)
- zodpovědnost a zájem o to, aby získaná data byla co nejpřesnější
- ochota komunikovat s personálem jídelny a zjišťovat od nich detaily
Pokud tě nabídka zaujala, pošli do 15. 9. svůj životopis a pár vět o tom, proč by ses chtěl/a zapojit, na e-mail anna.strejcova@zachranjidlo.cz. Informační schůzka k projektu a způsobu měření se uskuteční 27. 9. v dopoledních hodinách v Pražském kreativním centru (Skautský institut).