Zachraň jídlo hledá brigádníky

...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Chceš pomoct odhalit, kolik potravinového odpadu vzniká v jídelnách škol, domovů pro seniory a nemocnic v Praze? Hledáme brigádníky, kteří se nebojí vzít do ruky váhu a slupky a budou se podílet na výzkumu Prague Food Waste podpořeného z grantu od TA ČR. Naším cílem je změřit množství potravinového odpadu v celkem 10 zařízeních a navrhnout doporučení veřejné správě, jak lze množství odpadu snížit. Jedná se o unikátní výzkum, protože přesné měření v takovýchto zařízeních dosud nikdo nedělal. Brigáda je vhodná například pro studenty, kteří mají zájem o udržitelnost a stojí o příležitostný přivýdělek.

Co bude tvým úkolem?

Od října 2023 až do června 2024 se v Praze uskuteční deset pilotních a následně i ostrých týdenních měření (celkem 78 výzkumných dní). Budeš součástí týmu, jehož cílem je evidovat množství a typ potravinového odpadu, včetně toho, kde vzniká (v kuchyni jídelny, ve výdeji, od strávníků). Budeme pracovat v čase, kdy se jídlo v zařízeních připravuje a konzumuje, a budeme vážit a zapisovat zbytky.

Co nabízíme

  • slušně placenou brigádu, která má navíc velký smysl a přesah (hodinovou sazbu 200 Kč/hod na DPP)
  • zaškolení do toho, jak bude projekt probíhat a jak přesně zbytky měřit
  • ochranné pomůcky
  • možnost zapojit se do aktivit Zachraň jídlo i v budoucnu

Co je důležité pro nás

  • flexibilita (směny budou trvat maximálně 8 hodin, mohou začínat už v brzkých ranních hodinách, měřit se bude i o víkendech)
  • zodpovědnost a zájem o to, aby získaná data byla co nejpřesnější
  • ochota komunikovat s personálem jídelny a zjišťovat od nich detaily

Pokud tě nabídka zaujala, pošli do 15. 9. svůj životopis a pár vět o tom, proč by ses chtěl/a zapojit, na e-mail anna.strejcova@zachranjidlo.cz. Informační schůzka k projektu a způsobu měření se uskuteční 27. 9. v dopoledních hodinách v Pražském kreativním centru (Skautský institut).

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení