Křivá polévka

Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. V naší "Křivé polévce" jste je nemohli rozeznat od jejich perfektně rovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných. V sobotu 5. září 2015 jsme vařili ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala. Zaorala by se do pole nebo by skončila jako krmivo pro zvířata či na kompostu.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Nejen, že se rozdalo všech 2000 porcí bramboračky, minestrone a indické polévky, ale podařilo se nám to hlavní – informovat veřejnost o množství kvalitního jídla, které zůstává na poli kvůli svému nedostatečnému vzhledu.

Celé dva dny se za pomoci několika desítek dobrovolníků sklízela a krájela zelenina, která neodpovídá estetickým kritériím tuzemských supermarketů. Nakrájet se muselo například 60 kilogramů cibule a 15 kilogramů česneku. Do indické polévky jsme přidali 30 kilogramů luštěnin. Děkujeme všem dobrovolníkům, že nám s velkým nasazením pomohli realizovat tenhle zdánlivě bláznivý nápad! Speciální dík patří panu šéfkuchaři Petru Peškovi z restaurace Rybárna a britské partnerské organizaci Feedback.

Co předcházelo Křivé polévce a proč jsme ji uspořádali

Během projektu “Paběrkování” jsme zjistili, že se ohromné množství ovoce a zeleniny vůbec nesní. Proč? Protože svým tvarem, barvou nebo texturou neodpovídá ideální představě obchodníků. Nepravidelné tvary má příroda ráda a jídlo neroste v továrnách, proto nemůžeme čekat, že bude každý kus stejný. Plody, které si můžeme koupit ve velkých obchodech, ale vypadají jak přes kopírák. Jak je to možné? Velké množství zeleniny a ovoce končí kvůli své nedostatečné kráse na kompostu nebo se zaorává, přitom bychom ji mohli dál zpracovat. Ztrácíme obrovské množství pohonných hmot, vody, hnojiva a lidské práce tím, že si vybíráme jen esteticky vyhovující kusy.

Zachraň jídlo chce poukázat na to, že by energie vložená do vypěstování “nechtěné” zeleniny a ovoce neměla přijít nazmar. Cílem happeningu bylo ukázat, že s úrodou lze naložit smysluplněji: například ji prodávat v obchodech za nižší cenu nebo ji prostřednictvím Potravinové banky darovat těm, kteří nemají na nákup jídla finance.

Podívejte se na fotografie z akce.