Domácnosti

...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Hlavní příčinou plýtvání v domácnostech je nedostatek plánování při nakupování potravin a nesprávné skladování. Lidé často podléhají výhodným akcím typu 1+1 kus zdarma a nakupují na mnoho dní dopředu, aniž by jídlo později zkonzumovali. Při vaření dochází k navaření více porcí, které se nesní a skončí v koši. Toto jídlo se přitom může využít k přípravě dalších pokrmů, příklady najdete mezi našimi recepty.

Lidé mnohdy zaměňují označení „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“. Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, a po jejím uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina pořád zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit (u některých potravin dokonce i k lepšímu).

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení