Chlad zpomalí růst nežádoucích mikroogranismů. Mnoho lidí má ale teplotu nastavenou příliš vysoko. Optimálně ji mějte kolem 4 °C.
Aby chlazení probíhalo správně, měli byste lednici zaplnit asi ze tří čtvrtin. Pozor na to, aby se potraviny nedotýkaly zadní stěny – mohly by k ní přimrznout.
Držte se pravidla „first in, first out“ (první dovnitř, první ven). Ukládejte nejčerstvější potraviny dozadu, ať včas sníte starší suroviny, kterým dříve končí trvanlivost.
Uvařili jste příliš mnoho jídla? Nechte ho zcela vychladnout a až poté ho vložte do lednice. Teplý pokrm rychle zvýší teplotu uvnitř chladničky, což zkrátí trvanlivost ostatních potravin.
Pokud do lednice dáváte čerstvé maso nebo mléčné produkty, dávejte pozor na jejich možnou kontaminaci a dejte je dál od sebe.
Díváte se do lednice a nějak tam nic dobrého nevidíte? Stává se nám to všem. Pokusme se ale otevírání lednice omezit. Zvyšujeme tím teplotu vzduchu a to jídlu nedělá dobře.
Zřiďte si záchranářský box, kam budete dávat otevřené produkty určené k rychlému snědení. Mějte ho na očích.
Jídla, která jsou silně aromatická, pořádně uzavřete, ať od nich nenačichnou ostatní potraviny. Pravidelně chladničku myjte, aby se v ní nešířily plísně a bakterie.
Prodléváním po nákupu potravin přerušíte tzv. chladicí řetězec. To znamená, že je potravina dlouhou dobu mimo předepsanou teplotu, což zkracuje její dobu trvanlivosti.