Jak správně zacházet s ledničkou

Ještě v 60. letech měla lednici jen asi polovina českých domácností a jídlo se skladovalo ve spížích nebo ve sklepě. Dnes už si fungování bez ní nedokážeme představit. Ne vždy ale víme, jak s ní nejlépe nakládat. Jak používat ledničku, aby se stala nejlepším pomocníkem?
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
🔗

Správná teplota

Chlad zpomalí růst nežádoucích mikroogranismů. Mnoho lidí má ale teplotu nastavenou příliš vysoko. Optimálně ji mějte kolem 4 °C.

Plná ze tří čtvrtin

Aby chlazení probíhalo správně, měli byste lednici zaplnit asi ze tří čtvrtin. Pozor na to, aby se potraviny nedotýkaly zadní stěny – mohly by k ní přimrznout.

Sejde z očí, sejde z mysli

Držte se pravidla „first in, first out“ (první dovnitř, první ven). Ukládejte nejčerstvější potraviny dozadu, ať včas sníte starší suroviny, kterým dříve končí trvanlivost.

🔗

Vařené jídlo zchlaďte

Uvařili jste příliš mnoho jídla? Nechte ho zcela vychladnout a až poté ho vložte do lednice. Teplý pokrm rychle zvýší teplotu uvnitř chladničky, což zkrátí trvanlivost ostatních potravin.

Zamezte kontaminaci

Pokud do lednice dáváte čerstvé maso nebo mléčné produkty, dávejte pozor na jejich možnou kontaminaci a dejte je dál od sebe.

Ledničková slepota

Díváte se do lednice a nějak tam nic dobrého nevidíte? Stává se nám to všem. Pokusme se ale otevírání lednice omezit. Zvyšujeme tím teplotu vzduchu a to jídlu nedělá dobře.

🔗

Záchranářský box

Zřiďte si záchranářský box, kam budete dávat otevřené produkty určené k rychlému snědení. Mějte ho na očích.

Čistota = půl trvanlivosti

Jídla, která jsou silně aromatická, pořádně uzavřete, ať od nich nenačichnou ostatní potraviny. Pravidelně chladničku myjte, aby se v ní nešířily plísně a bakterie.

Uložte nákup co nejdříve

Prodléváním po nákupu potravin přerušíte tzv. chladicí řetězec. To znamená, že je potravina dlouhou dobu mimo předepsanou teplotu, což zkracuje její dobu trvanlivosti.

🔗

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení