Váš nákup začíná, ještě když jste doma a chystáte se vypravit do obchodu. Podívejte se, co Vám v chladničce a spíži přebývá, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny. Nakupujte s vědomím, co z přinesených potravin vyrobíte.
Babičky věděly, na co jsou seznamy dobré. Když budete mít dopředu rozmyšlené, co s jídlem provedete, je větší šance, že ho zužitkujete.
Pokud nemáte čas psát si seznamy, vyfoťte si obsah ledničky na mobil a v krámu si fotku prohlédněte. Existuje také řada mobilních aplikací (OutOfMilk, Foodfully, OurGroceries), díky nimž neztratíte přehled.
V supermarketu se snažte odolat slevovým akcím (kupujte jen to, co skutečně sníte). Cenově výhodné nabídky nemusí být výhodné, pokud se vám jídlo zkazí v lednici, nebo se do něj pustí moli.
Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden, než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu. V takových případech se velké množství potravin jednoduše nepodaří zkonzumovat včas.
Nechoďte nakupovat hladoví. Platí totiž přísloví „Velké oči, skončí to v koši.“
Snažte se kupovat sezónní produkty na trhu nebo od místních zemědělců, které nemusely na Váš stůl cestovat přes půlku světa, což má neblahý vliv na produkci skleníkových plynů. Potraviny vyprodukované v Čechách jsou pro váš organismus navíc přirozenější a mívají lepší chuť, takže je rychle sníte.
Tyhle dva termíny nezaměňujte. Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit (u některých salámů i k lepšímu). Více o datech na obalech najdete zde.
Taky si vždy odtrhnete pár banánů od trsu a jdete dál? Někdy takhle zbydou v obchodě samostatné banány, které už nikdo nechce a vyhazují se. Mějte s nimi slitování a přihoďte je do košíku.
První krok po příchodu z obchodu by se měl týkat mražených potravin – ty vložte do mrazničky nejdříve, aby zbytečně neztrácely teplotu. Maso i zeleninu před zamražením ideálně rozdělte na menší porce, vždy pak rozmrazíte jen to, co poté spotřebujete. O základech mražení píšeme tady.
Sypké suroviny přesypte do uzaviratelných nádob. Často se v nich navíc mohou vyskytovat zárodky škůdců, kteří se pak rychle šíří i do ostatních skladovaných potravin. Jak správně skladovat najdete zde.
Potraviny, které nejdříve procházejí, umisťujte na viditelná místa dopředu v lednici. Lednici nepřeplňujte, aby v ní mohl studený vzduch proudit. O tom, jak se chovat k lednici, píšeme tady.
Rady a tipy jsme pro vás shrnuli v této brožuře, kterou si můžete stáhnout nebo ji v tištěné podobě dostanete na našich akcích.