Historie

🔗

2021

prosinec
Jedlé vánoční dárky

Natočili jsme video s inspirací na jedlé vánoční dárky. Diváci se dozvěděli, jak připravit skvělou nakládanou cibuli, kandovanou citrusovou kůru, infuzovanou vodku, bylinkovou sůl a domácí bujón.

listopad
Testovali jsme darování nevydaných obědů v praxi

Vyzkoušeli jsme v terénu převoz zbylých obědů z jídelen do charit. Ověřili jsme, kolik jídla v jídelnách zbývá, jak dlouho trvá převoz a následný výdej v charitě, o kolik stupňů klesá teplota při převozu a jaké typy obalů drží teplo nejlépe.

říjen
Diskuze o budoucnosti potravin

Účastnili jsme se diskuze u kulatého stolu, kde jsme se spolu s dalšími hosty bavili o udržitelném podnikání v potravinářství, plýtvání jídlem, měření potravinového odpadu v ČR, darování pokrmů i o dopadech potravinového průmyslu na životní prostředí.

říjen
Natáčíme nové video návody

říjen
Workshopy s příjemci potravinové pomoci

Vytvořili jsme 4 recepty přizpůsobené potřebám a možnostem příjemců potravinové pomoci. V průběhu léta jsme je spolu s nimi vyladili do dokonalosti v rámci několika kulinářských workshopů. Jídla jsou zdravá, výživná a přijdou na pouhých pár korun.

září
Online diskuze o stravování lidí v nouzi

O tom, jak vypadá aktuální situace kolem potravinové pomoci pro lidi v nouzi jsme se bavili v online diskuzi s pracovnicemi, které jsou s lidmi v nouzi v každodenním kontaktu. Ujasnili jsme si, jaké mají lidé na ulici stravovací potřeby a možnosti a s jakými problémy se potýkají organizace, které jim jídlo nabízí.

září
2. Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem

Uplynul už rok od prvního Mezinárodního dne povědomí o plýtvání jídlem, který OSN vyhlásila s cílem upozornit nejen na environmentální dopady plýtvání jídlem. Letos se do oslav zapojil třeba papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura.

září
Podpořil nás Slevomat

V září měli klienti Slevomatu možnost přispět na náš projekt. Při nákupu si mohli vybrat, zda nás navíc nechtějí podpořit a případně jakou částkou. Nabídka oslovila 1328 lidí a společně nám poslali 165 100 Kč. Děkujeme!

září
Papírová spižírna

Společně s českým papírnictvím papelote jsme vytvořili průvodce, který zůstane v rodinách po generace. Výzvy, recepty, tipy a rady, kdy sbírat bylinky, zeleninu a ovoce – to vše doplněno nádhernými ilustracemi od Jakuba Bachoríka. Máme z ní velkou radost!

září
Uspořádali jsme sbírku na pilotní projekt

V průběhu září jsme s pomocí veřejnosti vybrali 223 123 korun. Díky této částce budeme spolu s odborníky budeme testovat, jaká podoba převozu jídel z kantýn k lidem v nouzi je nejvhodnější, a to logisticky i z hlediska zdravotní nezávadnosti. Vyzkoušíme různé scénáře převozu a provedeme mikrobiologické zkoušky.⁠

září
Happening Oběd v nouzi

2. září jsme převezli zbylé nevydané pokrmy z jídelen v Rekrabičkách a termoboxech do předdomluvených charit. Předali jsme 100 porcí, upozornili na problematiku darování jídla a oficiálně spustili sbírku na pilotní projekt, díky kterému budeme k praxi darování jídla o krok blíže.

srpen
Vydali jsme analýzu

Po mnoha měsících práce jsme zvěřejnili analýzu současného stavu a dobré praxe darování hotových pokrmů. Slouží jako jeden z prvních kroků ke zjednodušení procesu darování jídla a potažmo zužitkování energie a peněz vložených do jeho přípravy.

červenec
Mezinárodní diskuze o darování jídla

Do online diskuze jsme si pozvali zástupce organizací z Norska, Itálie a Portugalska. Bavili jsme se o tom, jak u nich probíhá darování hotových pokrmů a o způsobech, jakými překonat nejčastější překážky.

červen
Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!

Spolu s týmem Atria na Žižkově, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou jsme vytvořili výstavu (nejen) pro děti, kde se mohly zábavnou formou učit o plýtvání jídlem.

červen
Účast na TEDxNárodní

Naše ředitelka Anna Strejcová vystoupila na akci TEDxNárodní. V rámci cyklu přednášek o iniciativách, díky kterým můžeme dosáhnout čistší a udržitelnější budoucnosti, promluvila o výsledcích tříletého výzkumu RedPot.

květen
Pokračujeme v natáčení video návodů

Po úspěchu videí s návody a recepty, které jsme vytvořili minulý rok, jsme jich v květnu nafotili a natočili další várku. V rámci spolupráce s Hellmann’s jsme pak zhotovili speciální sérii chřestových receptů.

duben
Online promítání a diskuze o plýtvání jídlem

Uspořádali jsme online promítání dokumentu Trash Empire. V následné diskuzi jsme se bavili o plýtvání jídlem s autorem dokumentu Williamem Reidem a s Kate Urbank, odbornicí na darování jídla v organizaci Food Rescue US.

🔗

2020

prosinec
Vánoční bramborový salát

Zúčastnili jsme se přípravy předvánočního bramborového salátu pro potřebné pod vedením společnosti Hellmann’s. V salátu se využila zbytková zelenina z obchodů Tesco.

prosinec
Tipy na udržitelné Vánoce a kampaň pro kuchařku

Zimní měsíce se nesly ve znamení nejistoty, jak budou kvůli pandemii probíhat svátky. Mnoho lidí navíc muselo značně ořezat svůj rozpočet na jídlo i na dárky. Rozhodli jsme se sdílet pár rad, jak o Vánocích šetřit jídlem i penězi. A měli jsme úspěch, naše rady se objevily v mnoha médiích.

listopad
Nové stránky na webu

Dat o plýtvání potravinami přibývá, a tak jsme se rozhodli aktualizovat některé údaje na webu tak, aby co nejvíce reflektovaly situaci v ČR a v EU. Kromě úprav stránky Kolik se plýtvá vznikly také zcela nové stránky s praktickými tipy pro spotřebitele, představují, jak zacházet s lednicí a mrazákem i co dělat s přebytky jídla.

listopad
Výstupy projektu RedPot

Na závěr projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování jsme vydali příručku Jak šetřit jídlem? a plakát s praktickými radami určený pro gastro provozy. Oba výstupy jsou ke stažení na webu.

říjen
10 tun ovoce a zeleniny

Tolik se dostalo k potřebným díky 11 paběrkování pod vedením sester Kateřiny a Kláry Peřinových. Přebytečnou úrodu z pole obdržely potravinové banky.

říjen
Dotisk kuchařky

Vzhledem k velkému zájmu o naši kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni jsme dotiskli dalších 2000 kusů, které prodáváme na e-shopu i v kamenných knihkupectvích.

září
Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem

V roce 2020 bylo 29. září poprvé označeno za Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem. Připojili jsme se osvětovou kampaní, ve které jsme veřejnosti představili nejrůznější dopady plýtvání na životní prostředí, podpořily nás také známé osobnosti.

srpen
Spolupracujeme s Hellmann's a Biopekárnou Zemanka

Ve spolupráci s Hellmann’s jsme připravili 10 nových záchranářských receptů, ve kterých jsme zužitkovali dochucovadla, která v českých domácnostech často zbývají. Firma Hellmann’s na plýtvání potravinami upozornila i soutěží o 100 našich kuchařek. Na dlouhodobé spolupráci jsme se dohodli s Biopekárnou Zemanka, která vyrábí sušenky ze zbytkových surovin.

červenec
Předáváme paběrkování

Svěřili jsme paběrkování do rukou sester Katky a Kláry Peřinových, které na našich předchozích paběrkovacích výjezdech načerpaly zkušenosti a nyní pokračují se skupinou DobroPolníků v zachraňování tun ovoce a zeleniny z polí a sadů.

červen
Natáčíme video návody

Natočili jsme pět nových videí s recepty a návody na omezení plýtvání jídlem doma. Dvě z nich vznikla ve spolupráci s IKEA Česká republika. Následná vlna pozitivních ohlasů nám udělala obrovskou radost.

červen
Měsíc podcastů

Během června jsme dostali pozvání do podcastu Zpátky k jídlu, REDLINE a podcastu společnosti IKEA. V červenci jsme také vystoupili na panelové diskuzi Budoucnost jídla v pražském Impact Hubu a v srpnu jsme uspořádali workshop na Prague Pride.

květen
Získali jsme podporu v rámci Advokačních konzultací

Pro projekt Darování jídla šetří klima jsme získali zdarma přes 30 hodin konzultací s profesionály Petrem Machálkem a Štěpánem Drahokoupilem. Pomáhají nám proniknout do světa lobbingu a komunikace s politiky a úředníky.

duben
Šlapeme do individuálního fundraisingu

Ve spolupráci s odborníkem Jiřím Krupou jsme vymysleli strategii pro individuální fundraising, tedy získávání finančních prostředků přímo od jednotlivých dárců. Štafetu po něm přebrala Martina Neradová.

duben
Pomáháme v lockdownu

V souvislosti s první celostátní uzávěrou jsme informovali naše fanoušky o možnosti pomoci zemědělcům na polích a zveřejnili jsme tipy, jak zužitkovat velké množství jídla, které mnoho lidí impulzivně nakoupilo.

duben
Startuje projekt Darování jídla šetří klima

V rámci programu Active Citizens Fund jsme získali dvouletou podporu projektu na zjednodušení darování přebytečného vařeného jídla z jídelen potřebným.

duben
Jsme členy Klimatické koalice

Jako přidružení členové jsme se připojili ke Klimatické koalici, která koordinuje české neziskové subjekty působící v oblasti ochrany klimatu.

březen
Akce samolepky

V rámci podpory prodeje kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni jsme našim fanouškům nabídli možnost získat ke knize zdarma speciální samolepky, které vtipnou formou zabraňují plýtvání v lednici.

březen
Ekovýzva od Greenpeace

Zapojili jsme se do Ekovýzvy od organizace Greenpeace a stali jsme se garanty témat Plýtvání potravinami a Kvalitní a trvanlivé výrobky. Do výzvy se zapojilo více než 2000 lidí.

březen
Workshop v rámci festivalu Jeden svět

Aniž bychom to tušili, na začátku března se odehrál na delší dobu poslední fermentační workshop pro veřejnost, který vedla Tereza Havlínková a jenž byl součástí doprovodného programu festivalu Jeden svět.

leden
Návštěva organizace Tafel

Po dvou letech spolupráce jsme v Praze přivítali tři zástupce organizace Tafel, která v Německu funguje jako potravinová banka. Společně jsme završili dvouletý projekt Každý z nás může snížit plýtvání potravinami, který podpořila německá nadace DBU.

leden
Máme ředitelku

Hned na začátku roku se Anna Strejcová, jedna ze zakládajících členek Zachraň jídlo, chopila vedení týmu a stala se oficiálně první ředitelkou.

🔗

2019

prosinec
Spolupracujeme s firmami

V průběhu roku 2019 se nám podařilo uskutečnit celkem 13 spoluprací s firmami, ať už se jednalo o workshopy, přednášky nebo paběrkování. Naše služby nabízíme v rámci Záchranářských balíčků pro firmy. Zaměstnancům předáme praktické rady, jak snížit plýtvání potravinami nejen v práci, ale i doma.

říjen
300 žemlovek zdarma

Večer 16. října byl ve znamení záchranářských receptů. V Pražském kreativním centru jsme oslavili vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni. Během happeningu dobrovolníci rozdali 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Na místě byly i workshopy, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstava a drinky ze “zachráněného” ovoce.

říjen
Vydali jsme naší první kuchařku

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, jejímž smyslem je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a je dostupná také v knihkupectvích. Její vznik jsme oslavili happeningem.

červenec
Zveřejnili jsme výsledky výzkumu

Máme první data o tom, kolik jídla se vyhodí v oblasti závodních jídelen a rychlého občerstvení. Vyplývá z něj, že více než polovina vyhozených potravin (56 %) vzniká v kuchyních při přípravě, 14 % se vyhodí ve výdeji jídel  a za 30 % jsou zodpovědní konzumenti. Z  1 kilogramu připraveného jídla v průměru přijde nazmar 11 %.

červenec
Letní sezóna paběrkování

I přes malou úrodu ovoce se v roce 2019 podařilo z polí a sadů zachránit přes 20 tun jídla. To je nejlepší výsledek od začátku existence projektu! Kromě dobrovolníků z Prahy se totiž ke sběru připojili i dobrovolníci z Brna, Českých Budějovic a Litoměřic, kteří paběrkovali pro místní potravinové banky.

červen
Poznáte, co je prošlé?

I jídlo po minimální trvanlivosti může být chutné. Na to upozornili naši dobrovolníci happeningem v ulicích Prahy. Testovali jsme, jestli náhodní kolemjdoucí poznají rozdíl mezi jídlem před a po datu minimální trvanlivosti (a „překvapivě“ nepoznali).

květen
Promítání v Brně a Litoměřicích

Pokračujeme v rozšiřování paběrkování do regionů. Uspořádali jsme promítání a setkání dobrovolníků v Litoměřicích, kde místní Potravinová banka shání pomocníky na výjezdy, a v Brně, kde už paběrkovací skupina existuje, ale potřebovala nalákat nového koordinátora.

květěn
Kuchařka na Hithitu

Ve sbírce na Hithitu jste nám pomohli vybrat 346.919 Kč na tvorbu naší první kuchařky. Cílem kuchařky je představit recepty se surovinami, které v českých domácnostech zbývají nejvíce, a dát veřejnosti rady a tipy, jak vařit udržitelně.

březen
Spotřebuj mě

Březen a duben jsme zasvětili tématu označování trvanlivosti. Lidé totiž obvykle nerozumí významům „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“ nebo je zaměňují. V rámci kampaně Spotřebuj mě jsme tyto termíny srozumitelně vysvětili a zmapovali problém označování u výrobců, prodejců i spotřebitelů.

únor
Fermentační workshopy

V průběhu zimy a jara jsme uspořádali desítku workshopů pod vedením zkušených lektorek. Jejich smyslem bylo naučit účastníky fermentovat a kreativně zpracovávat přebytky zeleniny. Workshopy měly úspěch a vždy se rychle zaplnily.

🔗

2018

prosinec
Spolupráce s firmou Titbit

Začali jsme spolupracovat s firmou Titbit, která do ČR dováží exotické ovoce a zeleninu. Vytvořili speciální sadu omáček ze zachráněných surovin, kterou jsme pod společnou značkou nabízeli jako vánoční dárky.

listopad
Zachránili jsme 18 tun potravin

V rámci paběrkování se v jižních Čechách a v Polabí podařilo zachránit 18 tun ovoce a zeleniny pro potravinové banky. Do projektu se dohromady zapojilo 71 dobrovolníků.

říjen
Rozjíždí se výzkum

Podílíme se na výzkumné části projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování. Zkoumáme, kolik jídla se vyhodí v řetězcích rychlého občerstvení a kantýnách.

září
Disco salát

Tři skvělé saláty ze zachráněného ovoce a zeleniny vykouzlil kuchař Michal Hromas v rámci akce Disco salát 5. září 2018. Hudba, jídlo, chlebové pivo a parádní atmosféra: to byl další z řady našich happeningů.

srpen
Máme nové recepty

Nová várka kreativních receptů je tu. Na webu a sociálních sítích zveřejňujeme nové recepty z dílny Zuzky Štěpničkové, které budou také součástí připravované kuchařky.

červen
Zahájili jsme sezónu paběrkování

Sběrem rybízu, který zůstal na keřících po sklizni, jsme zahájili sezónu paběrkování v okolí Prahy.

červen
Web dostal nový kabát

Programátor Jan Mucska a grafik Michal Veltruský nám pomohli přestavět web Zachraň jídlo tak, aby byl přehlednější a vzdušnější. Máme z něj radost!

květen
Vzniklo Paběrkování po Budějovicku

Na základě promítání vznikla facebooková skupina pod vedením aktivní dobrovolnice z Českých Budějovic a proběhl první výjezd k zemědělci.

květen
Promítání v jižních Čechách

Rozšiřujeme projekt Paběrkování do jižních Čech. Proto jsme 3. května v Českých Budějovicích uspořádali promítání, na které dorazilo asi 60 lidí. Představili jsme naše aktivity včetně sběru křivé zeleniny a namotivovali první dobrovolníky.

duben
Workshopová sezóna začala

Učíme, jak přistupovat k jídlu zodpovědně. V dubnu jsme uspořádali workshopy, jak bezezbytku krájet zeleninu, jak vykostit kuře a vyráběli jsme pesto z mrkvové natě.

🔗

2017

prosinec
Záchranářské pexeso

Vytvořili jsme záchranářské pexeso na téma nakupování a skladování potravin. Kromě roztomilých obrázků na vás čekají i rýmované vysvětlivky.

prosinec
Dýňový workshop

Jak naložit zeleninu, aby se zvýšila její výživová hodnota, jsme si prakticky předvedli na workshopu fermentace se zachráněnými dýněmi.

listopad
Soutěž Vyliž to!

Podzim na Instagramu patřil prázdným talířům, a to díky soutěži Vyliž to! pro mladou generaci ve věku 13 – 18 let. V rámci propagace jsme se spojili s několika hvězdami Youtube a Instagramu a s výherci jsme šli společně na večeři.

říjen
Školní výlet za zemědělci

Spolu se žáky ZŠ Kladská jsme se vypravili podívat, jak se pěstuje zelenina. Pan Štefko z Odbytového družstva Polabí nás provedl celým procesem.

říjen
Paběrkování přineslo 4,2 tuny zeleniny a ovoce

Během 12 výjezdů od června do října jsme sesbírali 4,2 tuny zeleniny a ovoce, které by jinak zůstaly nesklizené na poli nebo vyřazené ve skladech.

říjen
Kluci v akci na poli

V rámci pořadu Kluci v akci České televize jsme vyjeli na pole k zemědělci a sesbírali jsme kedlubny, z nichž jsme pak spolu vařili záchranářské recepty.

říjen
Focus Groups

Jak se k vyhazování staví mladí lidé od 15 do 18 let? Se Sociologickým ústavem Akademie věd jsme uspořádali dvě focus groups.

září
Cesta salátu

Co stojí za vypěstováním salátu? Jaké zdroje, energii a lidskou práci musíme investovat, abychom sklidili perfektní hlávku? Udělali jsme fotoreportáž přímo z místa činu.

srpen
Firemní baličky ve firmě ZOOT

Zaměstnance firmy ZOOT jsme informovali o plýtvání jídlem díky našemu firemnímu balíčku, který obsahoval informacemi nabité newslettery, vtipné samolepky a plakáty. Reakce zaměstnanců byla skvělá!

červenec
Jam session

Uvařili jsme 1000 džemů z ovoce a zeleniny, které by se jinak vyhodily. Kromě skvělých džemů a čatní jsme nakládali cukety, dělali znalostní kvízy, pojídali ovoce, poslouchali hudbu a divadlo a užívali si příjemné odpoledne.

červen
Hurá na pole! Paběrkovací sezóna je zahájena

Zahájili jsme třetí sezónu projektu Paběrkování. Během prvního výjezdu jsme stihli v pěti lidech nasbírat téměř 500 kg zeleniny. Ta putovala s panem Volfem, řidičem potravinové banky, jejich klientům.

červen
Máme za sebou pilotní vzdělávací projekt

Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze.

květen
Získali jsme cenu SDGs

Naše kampaň Jsem připraven získala ocenění v rámci prvního ročníku Cen SDGs, které oceňují projekty naplňující cíle udržitelného rozvoje OSN. Vyhráli jsme v kategorii Veřejná sféra na základě hlasování veřejnosti.

duben
Zveřejňujeme zajímavé rozhovory na webu

Na webu jsme začali zveřejňovat rady, člínky a rozhovory s inspirativními lidmi. Jsou určené především pro mladé lidi ve věku 19 – 35 let, které chceme motivovat ke změně svého chování.

duben
Kampaň pro nové záchranářské recepty

Záchranářské videorecepty z naší dílny jsou skvělou inspirací, jak přetvořit potravinové přebytky na super chutná jídla. Během měsíční kampaně se nám na natáčení podařilo vybrat 17 950 korun. Sledovat je můžete tady.

leden
Další supermarket je připraven

Křivou zeleninu začala nabízet také společnost TESCO. Zákazníci si v některých prodejnách mohou koupit čtyři druhy křivé zeleniny, která se prodává se slevou: zakroucené mrkve, velikostně nevšední jablka, brambory či řepa budou k dostání na pultech pod označením „dokonale nedokonalé“, tedy Perfectly Imperfect.

🔗

2016

prosinec
Setkání s dumpster diverem

Dumpster diver William Reid se s námi podělil o zážitky z doby, kdy se živil výhradně vyhozeným jídlem z kontejnerů. Během prosincové přednášky ve Studiu ALTA vyprávěl o svých zkušenostech se zachraňováním jídla z popelnic.

listopad
Kampaň Jsem připraven vyvrcholila kulatými stoly

Jak najít způsob pro zpracování ovoce a zeleniny, které neodpovídá ideálním parametrům? Na tuto otázku jsme se snažili najít odpověď v rámci dvou kulatých stolů s odborníky. Setkání předcházely rozhovory se zemědělci, kteří nám popisovali současnou situaci v zemědělství a obchodu.

říjen
V luxusní restauraci uvařili z vyřazených dýní

Domluvili jsme spolupráci mezi zemědělcem Vojtou Sýkorou z Dobré farmy a resturací V Zátiší. Z vyřazených dýní, které se nedostaly do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, uvařil šéfkuchař Igor Chramec mezi 17. a 21. říjnem luxusní jídla.

říjen
Výstava Vynikající

Lilek s nožičkou, srostlá švestka, zakroucená okurka – celkem sedm panelů bylo k vidění na venkovní galerii Artwall od října do prosince. Autorem výstavy je německý umělec Uli Westphal, který do Prahy přivezl své fotografie „křivé“ zeleniny a ovoce.

srpen
10 000 podpisů na stránce Jsem připraven

Podpořily nás i známé osobnosti: spisovatelka Kateřina Tučková, kuchař Martin Škoda, Trang DoTru, která provozuje blog Asijatka.cz, kulinářský odborník pan Cuketka, bloggerka Kitchenette a další.

srpen
Křivá zelenina v obchodech

Ledy se pohnuly a dva obchody – konkrétně Penny Market a Rohlik.cz zařadily „křivou“ zeleninu do svého sortimentu.

červen
První paběrkování nové sezóny

Poprvé v roce 2016 jsme vyjeli paběrkovat a o svém zážitku jsme informovali na Snapchatu projektu Generation What.

červen
Start kampaně Jsem připraven

Odstartovali jsme kampaň Jsem připraven, jejímž smyslem je věnovat se problému “křivé” zeleniny a ovoce víc do hloubky a pokusit se najít možná strukturální řešení. Zveřejnili jsme video a webovou stránku www.jsempripraven.cz s online peticí.

duben
Obchody musí darovat jídlo

Díky novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích budou obchody muset neprodejné ale poživatelné jídlo nabídnout potravinovým bankám. Týká se to výrobků vlastních značek, které mají poškozený obal, chybné označení, nebo kde chybí přesný obsah všech prvků obsahovaných ve výrobku. Dosud platilo, že je obchody musely likvidovat. Zákon bude platit od roku 2018.

leden
Manuál pro paběrkování

Máte chuť začít paběrkovat po vzoru Zachraň jídlo? Pak není nic jednoduššího než si stáhnout náš manuál. Díky němu se dozvíte, jaké kroky je třeba podniknout, aby byl váš start co nejhladší.

🔗

2015

prosinec
Spolupráce na kampani Nejsem plýtvák

Stali jsme se partnerem kampaně Radiožurnálu s názvem Nejsem plýtvák, která informovala o problematice plýtvání potravinami.

prosinec
Dárkové certifikáty pro paběrkování

Před Vánoci jsme spustili prodej dárkových certifikátů, díky nimž můžete přispět na projekt paběrkování. K mání je 500 kilo “křivých” dýní za 1 000 Kč, 300 kilo kedluben za 500 Kč nebo 100 kilo mrkví v hodnotě 350 Kč.

prosinec
Happening Popletená vánočka

Předposlední adventní neděli rozdávalo Zachraň jídlo vyřazené vánočky, které neodpovídaly estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly, nebo byly trochu zakroucené. Za dvě a půl hodiny se rozdalo 360 popletených kousků. Podívejte se na video z akce.

říjen
Výsledky první sezóny paběrkování

Během roku 2015 se nám podařilo uspořádat 18 výjezdů na pole a sebrali jsme skoro osm tun jídla, které jsme darovali potravinovým bankám. Do sběru se zapojila stovka dobrovolníků, aktivně jsme spolupracovali se sedmi zemědělci a dvěma potravinovými bankami.

září
Happening Křivá polévka

Během happeningu Křivá polévka jsme zdarma rozdali 2000 porcí polévek uvařených předevšm ze zeleniny, která by zůstala na poli kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Prostřednictvím médií jsme informovali veřejnost o tom, že velká část úrody se vůbec v zemědělství nesklidí a že existují způsoby, jak ji využít.

červen
Senioři na Praze 7 začali dostávat jídla zdarma

Díky spolupráci s radnicí Prahy 7 se podařilo dosáhnout toho, že dvě restaurace začaly darovat jídlo seniorům v potravinové nouzi. Kvůli hygienickým předpisům bohužel nemohou věnovat přebytky, ale vaří pro ně plnohodnotné obědy. Více v článku.

červen
Rozjeli jsme projekt Paběrkování

Na polích leží nesesbírané kedlubny, saláty, ředkvičky a spousta další hodnotné zeleniny. Začínáme pro ně pravidelně jezdit s dobrovolníky a dodávkou Potravinové banky. Díky projektu Zachraň a daruj, kterému neformálně říkáme Paběrkování, se nám podaří smysluplně využít jídlo, které by se jinak zaoralo.

květen
Spustili jsme nový web

Na svět přišly tyto nové webové stránky, které lépe odpovídají našim stále se rozrůstajícím potřebám. Máme z nich radost.

duben
Zachraň jídlo má svou kancelář

Od dubna 2015 má Zachraň jídlo své oficiální sídlo, nacházející se ve studiu Alta naproti pražskému Výstavišti.

únor
Budování databáze farmářů

Začali jsme vytvářet databázi kontaktů na zemědělce, kteří by nám byli ochotni poskytnou přebytky na svých polích a v sadech. V létě 2015 totiž proběhne pilotní projekt s pracovním názvem “Paběrkování”, během kterého budeme s dobrovolníky vyrážet za zemědělci a sesbírané plodiny odevzdáme potravinovým bankám.

únor
Začali jsme spolupracovat s radnicí Prahy 7

Radnice Prahy 7 nás oslovila s tím, že shání pro seniory z místního seniorského domu přebytkové obědy z restaurací. Někteří si totiž nebyli schopni sami obědy hradit. Dali jsme dohromady několik dobrovolníků a začali restaurace na Sedmičce obcházet.

leden
Daruj jídlo

Spolu s technologickou firmou Uber jsme zorganizovali povánoční sbírku přebytečných potravin. Díky mobilní aplikaci jsme vybrali jídlo od Pražanů, které dál putovalo do Potravinové banky Praha.

🔗

2014

prosinec
Grantové úspěchy

Začali jsme podávat žádosti o granty na aktivity v roce 2015. Ve všech případech, kdy jsme žádali, jsme podporu dostali. Díky tomu může začít být naše činnost částečně finančně ohodnocena.

říjen
Happening Tisíc kilo

Happening Tisíc kilo upozornil na plýtvání v oblasti zemědělství a na možnost darovat jídlo Potravinové bance, která ho dál distribuuje dětským domovům či azylovým domům. Během dvou hodin se za symbolickou cenu prodaly dvě a půl tuny nechtěné zeleniny.

červenec
Kontaktování farmářů

V červenci jsme začali s našimi prvními výjezdy za farmáři, které jsme oslovovali ke spolupráci v rámci kampaně Tisíc kilo. Informujeme farmáře, že můžou darovat sklizené přebytky Potravinové bance.

červenec
FAO Save Food

Stáváme se součástí mezinárodní platformy Organizace pro výživu a zemědělství SAVE FOOD.

červen
Gratias Tibi

Zachraň jídlo stálo po boku dalších 9 nominovaných na cenu Gratias Tibi za občanskou angažovanost. Do soutěže se přihlásilo více než 140 projektů.

květen
Social Impact Award 2014

Postoupili jsme mezi 10 finalistů soutěže Social Impact Award 2014. Cenu jsme ale nakonec nezískali.

květen
3 000 fanoušků na Facebooku

Budujeme síť záchranářů na Facebooku, kde pravidelně informujeme o novinkách u nás i ve světě.

duben
EU Fusions

Zachraň jídlo se stalo součástí evropského programu EU FUSIONS, který se snaží efektivně a inovativně snižovat plýtvání potravinami.

duben
Zachraň jídlo, z.s.

Spolek Zachraň jídlo byl zapsán do evidence nestátních neziskových organizací a vyrazil na výjezdní zasedání do středních Čech, aby si navařil z unavených potravin a ustanovil výkonnou radu.

březen
Pražský vývar

Během crowdfundingového večera na Novoměstské radnici jsme dokázali přesvědčit 160 diváků, aby nám dali svůj hlas. Díky tomu jsme získali 16 000 Kč.

březen
Záchranářské recepty pro IDNES.cz

Ve spolupráci s šéfkuchařem bistra Rybárna jsme s internetovým portálem idnes.cz natočili videa se záchranářskými recepty. Čtyři videa shlédlo více než 60 000 lidí. Dlouhodobá spolupráce s médii také informuje české spotřebitele o praktikách skladování a nakládání s jídlem.

únor
Přednáška Plýtvání potravinami v ČR

Potravinářské úterky jsou místem setkání odborníků z různých oborů potravinářského průmyslu, státní správy, výzkumných ústavů, vysokých škol, hygieniků a veterinářů. Vystoupili jsme zde s think-tankem Glopolis na téma plýtvání potravinami v České republice. Naším cílem bylo vzbudit zájem u odborníků o provedení výzkumu plýtvání potravinami v českých domácnostech.

leden
Pracovní skupina Potraviny pomáhají bez DPH

Stali jsme se součástí expertní skupiny Potraviny pomáhají bez DPH při organizaci Byznys pro společnost. V rámci této skupiny probírali zástupci obchodních řetězců, neziskovek, Ministerstva financí ČR a další aktéři, jak změnit dosavadní povinnost platit z darovaných potravin 15% DPH.

🔗

2013

listopad
Národní potravinová sbírka

Spolu s 60 dobrovolníky jsme se připojili k první Národní potravinové sbírce pořádané platformou Byznys pro společnost a Českou federací potravinových bank. Dohromady se tak k charitám dostalo za jediný den asi 66 tun jídla.

říjen
Přednášky o plýtvání na školách a festivalech

Podařilo se nám uspořádat přednášky pro žáky středních škol a pro diváky festivalu Alimenterre. Vystoupili jsme na pražském Mashupu a Retail Summitu, kde jsme také získali důležité kontakty.

🔗

září
Happening Hostina pro tisíc

Nevěděli jsme, co nás čeká, a dopadlo to nad očekávání dobře. Nakrmili jsme tisíc lidí a informovali mnoho dalších.

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení