Historie

2018

duben
Přestěhovali jsme kancelář

Rozloučili jsme se se Studiem Alta, kde jsme strávili první roky existence naší organizace, a přestěhovali se nedaleko na adresu Přístavní 7, Praha 7.

duben
Workshopová sezóna začala

Učíme, jak přistupovat k jídlu zodpovědně. V dubnu jsme uspořádali workshopy, jak bezezbytku krájet zeleninu a jak vykostit kuře a vyráběli jsme pesto z mrkvové natě.

květen
Promítání v jižních Čechách

Chceme, aby se v Českých Budějovicích a okolí začalo paběrkovat. Proto jsme 3. května v místním klubu Horká vana uspořádali promítání filmu, na které dorazilo asi 60 lidí. Představili jsme naše aktivity včetně sběru křivé zeleniny.

květen
Vzniklo Paběrkování po Budějovicku

Na základě promítání vznikla facebooková skupina pod vedením aktivní dobrovolnice z Českých Budějovic a proběhl první výjezd k zemědělci.

červen
Zahájili jsme sezónu paběrkování

Sběrem rybízu, který zůstal na keřících po sklizni, jsme zahájili sezónu paběrkování. Pro litoměřickou potravinovou banku jsme za 2 hodiny nasbírali 32 kg rybízu.

2017

prosinec
Záchranářské pexeso

Vytvořili jsme záchranářské pexeso na téma nakupování a skladování potravin. Kromě roztomilých obrázků na vás čekají i rýmované vysvětlivky.

prosinec
Dýňový workshop

Jak naložit zeleninu, aby se zvýšila její výživová hodnota, jsme si prakticky předvedli na workshopu fermentace se zachráněnými dýněmi.

listopad
Soutěž Vyliž to!

Podzim na Instagramu patřil prázdným talířům, a to díky soutěži Vyliž to! pro mladou generaci ve věku 13 – 18 let. V rámci propagace jsme se spojili s několika hvězdami Youtube a Instagramu a s výherci jsme šli společně na večeři.

říjen
Školní výlet za zemědělci

Spolu se žáky ZŠ Kladská jsme se vypravili podívat, jak se pěstuje zelenina. Pan Štefko z Odbytového družstva Polabí nás provedl celým procesem.

říjen
Paběrkování přineslo 4,2 tuny zeleniny a ovoce

Během 12 výjezdů od června do října jsme sesbírali 4,2 tuny zeleniny a ovoce, které by jinak zůstaly nesklizené na poli nebo vyřazené ve skladech.

říjen
Kluci v akci na poli

V rámci pořadu Kluci v akci České televize jsme vyjeli na pole k zemědělci a sesbírali jsme kedlubny, z nichž jsme pak spolu vařili záchranářské recepty.

říjen
Focus Groups

Jak se k vyhazování staví mladí lidé od 15 do 18 let? Se Sociologickým ústavem Akademie věd jsme uspořádali dvě focus groups.

září
Cesta salátu

Co stojí za vypěstováním salátu? Jaké zdroje, energii a lidskou práci musíme investovat, abychom sklidili perfektní hlávku? Udělali jsme fotoreportáž přímo z místa činu.

srpen
Firemní baličky ve firmě ZOOT

Zaměstnance firmy ZOOT jsme informovali o plýtvání jídlem díky našemu firemnímu balíčku, který obsahoval informacemi nabité newslettery, vtipné samolepky a plakáty. Reakce zaměstnanců byla skvělá!

červenec
Jam session

Uvařili jsme 1000 džemů z ovoce a zeleniny, které by se jinak vyhodily. Kromě skvělých džemů a čatní jsme nakládali cukety, dělali znalostní kvízy, pojídali ovoce, poslouchali hudbu a divadlo a užívali si příjemné odpoledne.

červen
Hurá na pole! Paběrkovací sezóna je zahájena

Zahájili jsme třetí sezónu projektu Paběrkování. Během prvního výjezdu jsme stihli v pěti lidech nasbírat téměř 500 kg zeleniny. Ta putovala s panem Volfem, řidičem potravinové banky, jejich klientům.

červen
Máme za sebou pilotní vzdělávací projekt

Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze.

květen
Získali jsme cenu SDGs

Naše kampaň Jsem připraven získala ocenění v rámci prvního ročníku Cen SDGs, které oceňují projekty naplňující cíle udržitelného rozvoje OSN. Vyhráli jsme v kategorii Veřejná sféra na základě hlasování veřejnosti.

duben
Zveřejňujeme zajímavé rozhovory na webu

Na webu jsme začali zveřejňovat rady, člínky a rozhovory s inspirativními lidmi. Jsou určené především pro mladé lidi ve věku 19 – 35 let, které chceme motivovat ke změně svého chování.

duben
Kampaň pro nové záchranářské recepty

Záchranářské videorecepty z naší dílny jsou skvělou inspirací, jak přetvořit potravinové přebytky na super chutná jídla. Během měsíční kampaně se nám na natáčení podařilo vybrat 17 950 korun. Sledovat je můžete tady.

leden
Další supermarket je připraven

Křivou zeleninu začala nabízet také společnost TESCO. Zákazníci si v některých prodejnách mohou koupit čtyři druhy křivé zeleniny, která se prodává se slevou: zakroucené mrkve, velikostně nevšední jablka, brambory či řepa budou k dostání na pultech pod označením „dokonale nedokonalé“, tedy Perfectly Imperfect.

2016

prosinec
Setkání s dumpster diverem

Dumpster diver William Reid se s námi podělil o zážitky z doby, kdy se živil výhradně vyhozeným jídlem z kontejnerů. Během prosincové přednášky ve Studiu ALTA vyprávěl o svých zkušenostech se zachraňováním jídla z popelnic.

listopad
Kampaň Jsem připraven vyvrcholila kulatými stoly

Jak najít způsob pro zpracování ovoce a zeleniny, které neodpovídá ideálním parametrům? Na tuto otázku jsme se snažili najít odpověď v rámci dvou kulatých stolů s odborníky. Setkání předcházely rozhovory se zemědělci, kteří nám popisovali současnou situaci v zemědělství a obchodu.

říjen
V luxusní restauraci uvařili z vyřazených dýní

Domluvili jsme spolupráci mezi zemědělcem Vojtou Sýkorou z Dobré farmy a resturací V Zátiší. Z vyřazených dýní, které se nedostaly do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, uvařil šéfkuchař Igor Chramec mezi 17. a 21. říjnem luxusní jídla.

říjen
Výstava Vynikající

Lilek s nožičkou, srostlá švestka, zakroucená okurka – celkem sedm panelů bylo k vidění na venkovní galerii Artwall od října do prosince. Autorem výstavy je německý umělec Uli Westphal, který do Prahy přivezl své fotografie „křivé“ zeleniny a ovoce.

srpen
10 000 podpisů na stránce Jsem připraven

Podpořily nás i známé osobnosti: spisovatelka Kateřina Tučková, kuchař Martin Škoda, Trang DoTru, která provozuje blog Asijatka.cz, kulinářský odborník pan Cuketka, bloggerka Kitchenette a další.

srpen
Křivá zelenina v obchodech

Ledy se pohnuly a dva obchody – konkrétně Penny Market a Rohlik.cz zařadily „křivou“ zeleninu do svého sortimentu.

červen
První paběrkování nové sezóny

Poprvé v roce 2016 jsme vyjeli paběrkovat a o svém zážitku jsme informovali na Snapchatu projektu Generation What.

červen
Start kampaně Jsem připraven

Odstartovali jsme kampaň Jsem připraven, jejímž smyslem je věnovat se problému “křivé” zeleniny a ovoce víc do hloubky a pokusit se najít možná strukturální řešení. Zveřejnili jsme video a webovou stránku www.jsempripraven.cz s online peticí.

duben
Obchody musí darovat jídlo

Díky novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích budou obchody muset neprodejné ale poživatelné jídlo nabídnout potravinovým bankám. Týká se to výrobků vlastních značek, které mají poškozený obal, chybné označení, nebo kde chybí přesný obsah všech prvků obsahovaných ve výrobku. Dosud platilo, že je obchody musely likvidovat. Zákon bude platit od roku 2018.

leden
Manuál pro paběrkování

Máte chuť začít paběrkovat po vzoru Zachraň jídlo? Pak není nic jednoduššího než si stáhnout náš manuál. Díky němu se dozvíte, jaké kroky je třeba podniknout, aby byl váš start co nejhladší.

2015

Spolupráce na kampani Nejsem plýtvák

Stali jsme se partnerem kampaně Radiožurnálu s názvem Nejsem plýtvák, která informovala o problematice plýtvání potravinami.

prosinec
Dárkové certifikáty pro paběrkování

Před Vánoci jsme spustili prodej dárkových certifikátů, díky nimž můžete přispět na projekt paběrkování. K mání je 500 kilo “křivých” dýní za 1 000 Kč, 300 kilo kedluben za 500 Kč nebo 100 kilo mrkví v hodnotě 350 Kč.

prosinec
Happening Popletená vánočka

Předposlední adventní neděli rozdávalo Zachraň jídlo vyřazené vánočky, které neodpovídaly estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly, nebo byly trochu zakroucené. Za dvě a půl hodiny se rozdalo 360 popletených kousků. Podívejte se na video z akce.

říjen
Výsledky první sezóny paběrkování

Během roku 2015 se nám podařilo uspořádat 18 výjezdů na pole a sebrali jsme skoro osm tun jídla, které jsme darovali potravinovým bankám. Do sběru se zapojila stovka dobrovolníků, aktivně jsme spolupracovali se sedmi zemědělci a dvěma potravinovými bankami.

září
Happening Křivá polévka

Během happeningu Křivá polévka jsme zdarma rozdali 2000 porcí polévek uvařených předevšm ze zeleniny, která by zůstala na poli kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Prostřednictvím médií jsme informovali veřejnost o tom, že velká část úrody se vůbec v zemědělství nesklidí a že existují způsoby, jak ji využít.

červen
Senioři na Praze 7 začali dostávat jídla zdarma

Díky spolupráci s radnicí Prahy 7 se podařilo dosáhnout toho, že dvě restaurace začaly darovat jídlo seniorům v potravinové nouzi. Kvůli hygienickým předpisům bohužel nemohou věnovat přebytky, ale vaří pro ně plnohodnotné obědy. Více v článku.

červen
Rozjeli jsme projekt Paběrkování

Na polích leží nesesbírané kedlubny, saláty, ředkvičky a spousta další hodnotné zeleniny. Začínáme pro ně pravidelně jezdit s dobrovolníky a dodávkou Potravinové banky. Díky projektu Zachraň a daruj, kterému neformálně říkáme Paběrkování, se nám podaří smysluplně využít jídlo, které by se jinak zaoralo.

květen
Spustili jsme nový web

Na svět přišly tyto nové webové stránky, které lépe odpovídají našim stále se rozrůstajícím potřebám. Máme z nich radost.

duben
Zachraň jídlo má svou kancelář

Od dubna 2015 má Zachraň jídlo své oficiální sídlo, nacházející se ve studiu Alta naproti pražskému Výstavišti.

únor
Budování databáze farmářů

Začali jsme vytvářet databázi kontaktů na zemědělce, kteří by nám byli ochotni poskytnou přebytky na svých polích a v sadech. V létě 2015 totiž proběhne pilotní projekt s pracovním názvem “Paběrkování”, během kterého budeme s dobrovolníky vyrážet za zemědělci a sesbírané plodiny odevzdáme potravinovým bankám.

únor
Začali jsme spolupracovat s radnicí Prahy 7

Radnice Prahy 7 nás oslovila s tím, že shání pro seniory z místního seniorského domu přebytkové obědy z restaurací. Někteří si totiž nebyli schopni sami obědy hradit. Dali jsme dohromady několik dobrovolníků a začali restaurace na Sedmičce obcházet.

leden
Daruj jídlo

Spolu s technologickou firmou Uber jsme zorganizovali povánoční sbírku přebytečných potravin. Díky mobilní aplikaci jsme vybrali jídlo od Pražanů, které dál putovalo do Potravinové banky Praha.

2014

prosinec
Grantové úspěchy

Začali jsme podávat žádosti o granty na aktivity v roce 2015. Ve všech případech, kdy jsme žádali, jsme podporu dostali. Díky tomu může začít být naše činnost částečně finančně ohodnocena.

říjen
Happening Tisíc kilo

Happening Tisíc kilo upozornil na plýtvání v oblasti zemědělství a na možnost darovat jídlo Potravinové bance, která ho dál distribuuje dětským domovům či azylovým domům. Během dvou hodin se za symbolickou cenu prodaly dvě a půl tuny nechtěné zeleniny.

červenec
Kontaktování farmářů

V červenci jsme začali s našimi prvními výjezdy za farmáři, které jsme oslovovali ke spolupráci v rámci kampaně Tisíc kilo. Informujeme farmáře, že můžou darovat sklizené přebytky Potravinové bance.

červenec
FAO Save Food

Stáváme se součástí mezinárodní platformy Organizace pro výživu a zemědělství SAVE FOOD.

červen
Gratias Tibi

Zachraň jídlo stálo po boku dalších 9 nominovaných na cenu Gratias Tibi za občanskou angažovanost. Do soutěže se přihlásilo více než 140 projektů.

květen
Social Impact Award 2014

Postoupili jsme mezi 10 finalistů soutěže Social Impact Award 2014. Cenu jsme ale nakonec nezískali.

květen
3 000 fanoušků na Facebooku

Budujeme síť záchranářů na Facebooku, kde pravidelně informujeme o novinkách u nás i ve světě.

duben
EU Fusions

Zachraň jídlo se stalo součástí evropského programu EU FUSIONS, který se snaží efektivně a inovativně snižovat plýtvání potravinami.

duben
Zachraň jídlo, z.s.

Spolek Zachraň jídlo byl zapsán do evidence nestátních neziskových organizací a vyrazil na výjezdní zasedání do středních Čech, aby si navařil z unavených potravin a ustanovil výkonnou radu.

březen
Pražský vývar

Během crowdfundingového večera na Novoměstské radnici jsme dokázali přesvědčit 160 diváků, aby nám dali svůj hlas. Díky tomu jsme získali 16 000 Kč.

březen
Záchranářské recepty pro IDNES.cz

Ve spolupráci s šéfkuchařem bistra Rybárna jsme s internetovým portálem idnes.cz natočili videa se záchranářskými recepty. Čtyři videa shlédlo více než 60 000 lidí. Dlouhodobá spolupráce s médii také informuje české spotřebitele o praktikách skladování a nakládání s jídlem.

únor
Přednáška Plýtvání potravinami v ČR

Potravinářské úterky jsou místem setkání odborníků z různých oborů potravinářského průmyslu, státní správy, výzkumných ústavů, vysokých škol, hygieniků a veterinářů. Vystoupili jsme zde s think-tankem Glopolis na téma plýtvání potravinami v České republice. Naším cílem bylo vzbudit zájem u odborníků o provedení výzkumu plýtvání potravinami v českých domácnostech.

leden
Pracovní skupina Potraviny pomáhají bez DPH

Stali jsme se součástí expertní skupiny Potraviny pomáhají bez DPH při organizaci Byznys pro společnost. V rámci této skupiny probírali zástupci obchodních řetězců, neziskovek, Ministerstva financí ČR a další aktéři, jak změnit dosavadní povinnost platit z darovaných potravin 15% DPH.

2013

listopad
Národní potravinová sbírka

Spolu s 60 dobrovolníky jsme se připojili k první Národní potravinové sbírce pořádané platformou Byznys pro společnost a Českou federací potravinových bank. Dohromady se tak k charitám dostalo za jediný den asi 66 tun jídla.

říjen
Přednášky o plýtvání na školách a festivalech

Podařilo se nám uspořádat přednášky pro žáky středních škol a pro diváky festivalu Alimenterre. Vystoupili jsme na pražském Mashupu a Retail Summitu, kde jsme také získali důležité kontakty.

září
Happening Hostina pro tisíc

Nevěděli jsme, co nás čeká, a dopadlo to nad očekávání dobře. Nakrmili jsme tisíc lidí a informovali mnoho dalších.