Happeningem to pro nás všechno začalo. Po naší historicky první akci na Václavském náměstí jsou s námi netradiční osvětové akce pro veřejnost tak nějak spjaté. Jak jinak přiblížit lidem plýtvání jídlem, než zážitkem, na který nezapomenou?
Happeningem to pro nás všechno začalo. Po naší historicky první akci na Václavském náměstí jsou s námi netradiční osvětové akce pro veřejnost tak nějak spjaté. Jak jinak přiblížit lidem plýtvání jídlem, než zážitkem, na který nezapomenou?
2. září jsme převezli desítky nevydaných porcí z jídelen do předdomluvených charit. Zároveň jsme spustili sbírku na pilotní projekt, který nám umožní vyzkoušet, jak by mohl fungovat systém redistribuce zbylých pokrmů v běžném provozu gastronomických podniků i charit.
Ve středu 16. října jsme v Pražském kreativním centru pokřtili naši novou knihu. Při té příležitosti jsme společně s Fresh&Tasty rozdali 300 žemlovek ze zachráněných surovin. Během večera jsme uspořádali několik kulinářských workshopů i promítání a diskuzi.
V ulicích Prahy jsme testovali, jestli kolemjdoucí znají rozdíl mezi „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“ a zda při ochutnávce poznají sušenky a čokolády po datu minimální trvanlivosti.
Ve Stromovce jsme si udělali 3 verze salátů ze zachráněného ovoce a zeleniny za odborného dohledu kuchaře Michala Hromase. Snědli jsme a rozdali jsme přes půl tuny jídla. Kromě přípravy salátů, do které se zapojila třicítka obrovolníků, jsme fermentovali a čepovali pivo ze ztvrdlého chleba.
Zachránili jsme 960 kg ovoce a zeleniny v hodnotě 50 000 Kč. Uvařili jsme 1 000 skleniček džemu z plodin, které by se jinak vyhodily.
Na podzim jsme se zahřáli polévkou ze zeleniny, kterou obchodních řetězce odmítly kvůli vzhledu. Celkem jsme navařili 2 000 porcí minestrone, indické polévky a bramboračky.
Předposlední adventní neděli rozdávalo Zachraň jídlo vyřazené vánočky, které neodpovídaly estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly, nebo byly trochu zakroucené. Za dvě a půl hodiny se rozdalo 360 popletených kousků.
Na piazettě Národního divadla jsme v říjnu rozdávali křivou zeleninu. Lidé si mohli odnést plné sáčky brambor, mrkví nebo květáků od lokálních zemědělců za symbolickou cenu.
Společným obědem na Václaváku jsme v Zachraň jídlo začali. Spotřebovali jsme celkem 450 kg surovin a poprvé jsme veřejně upozornili na problematiku plýtvání jídlem.