Zájem zjistit, proč a jak potravinami plýtváme, vzrůstá. V posledních dvou letech se v České republice uskutečnilo několik průzkumů veřejného mínění na toto téma a můžeme říci, že se v nich opakuje několik faktů. Jaké to jsou? Co prozrazují o našem spotřebitelském chování? V tomto článku jsme čerpali ze tří nezávislých výzkumů agentur IPSOS, CVVM a Simply5 (provedený pro společnost IKEA).
1.
Vyhazujeme především pečivo, ovoce a zeleninu. Dále často končí v koši mléčné výrobky a uvařená jídla, která nestihneme zkonzumovat.
2.
Jako důvod nejčastěji lidé uvádí, že se jídlo zkazilo, je plesnivé nebo má prošlou dobu spotřeby.
3.
Lidé deklarují, že se snaží neplýtvat, ale zároveň několikrát týdně nebo měsíčně vyhazují.
4.
Nejvíc se k tomu přiznávají mladí lidé mezi 18 – 29 lety, kteří podle statistik patří k největším „plýtvačům“.
5.
Lidé s nízkými příjmy nejvíce tvrdí, že se snaží neplýtvat.
6.
S tvrzením, že je vyhazování jídla finančně nevýhodné, souhlasí 95 % respondentů. Že je vyhazování jídla neekologické, souhlasí už jen 75 % respondentů.
7.
Podle respondentů by pomohlo lepší plánování nákupů, pravidelná kontrola trvanlivosti a častější a menší nákupy.
8.
Lidé by přivítali víc informací o správném uchovávání jídla.