Předáváme projekt paběrkování

Jezdit na pole kolem Prahy a sbírat křivou zeleninu pro potravinové banky jsme začali v roce 2015. Od té doby jsme podpořili vznik nezávislých dobrovolnických skupin v jižních Čechách, na Brněnsku a v Litoměřicích. Teď přišel čas předat paběrkování v okolí Prahy. Proč? A jak to teď všechno bude?

Po pěti letech je na čase posunout projekt paběrkování o kousek dál. Zatímco Zachraň jídlo se bude soustředit na nové výzvy a na systémové změny, aby se jídlem neplýtvalo, projekt paběrkování přebírají dvě z našich aktivních dobrovolnic. Noví lidé, nová energie, nové nápady – těšíme se, jak se náš původní nápad dál rozvine.

Paběrkování v okolí Prahy teď najdete pod názvem DobroPolníci a povedou ho sestry Katka a Klára Peřinovy. Jak říká Lucka, která měla v Zachraň jídlo paběrkování na starosti:

„Jsem moc ráda, že jsme našli spolehlivé parťáky, kteří se paběrkování ve středních Čechách ujmou.“

Pořádat výjezdy není jednoduché. Vyžaduje to hodně telefonování se zemědělci, shánění dobrovolníků, no a někdy i dolování mrkve motykou z totálně zatvrdlé půdy. Proto je skvělé, že novými koordinátorkami se stanou právě Katka a Klára Peřinovy, které s námi na paběrkování už několikrát byly a ví, jak to chodí.

DobroPolníci

Pro svou nezávislou skupinu si vybraly jméno DobroPolníci, protože název přesně vystihuje, o čem paběrkování je. Nasbírané potraviny z polí, které by se nevyužily kvůli svému vzhledu, dobře poslouží klientům potravinových bank. A ti, kdo plodiny nasbírají, z toho mají dobrý pocit.  

Katka Peřinová

„O paběrkování jsem se dozvěděla úplně náhodou z Facebooku a hned jsem se přidala na několik výjezdů. Nejvíc mě na polích dostává, jak je to celé postavené na hlavu. Tolik energie se věnuje tomu, aby ovoce a zelenina vyrostla. A nakonec by vše přišlo vniveč.“

Klára Peřinová

„K paběrkování mě přivedla Katka, která mi nadšeně vyprávěla o zážitcích z výjezdů. Byla jsem na mrkvi, cibuli, rybízu i kedlubnách. Kombinace zachraňování spousty jídla a sociální přesah jeho předání potravinové bance mi dělá velkou radost.“

Klára by v rámci paběrkování ráda navázala na svou práci ve školce. Chce dětem přiblížit, kde se ovoce a zelenina berou. Mnoho z nich totiž ani netuší, jak se pěstují třeba rajčata. Klientům potravinových bank chtějí sestry zase ukázat, jak sesbírané suroviny různě zpracovat.

Chcete se přidat a paběrkovat s Katkou a Klárou? 

Přihlaste se k odběru novinek a pozvánky na výjezdy vám budou pravidelně chodit. Jedná se novou databázi, takže se k odběru přihlaste i v případě, že jste doteď dostávali pozvánky od Zachraň jídlo. Jak výjezdy fungují se dozvíte na nové webové stránce DobroPolníků. Zachraň jídlo bude letos DobroPolníky podporovat příspěvkem na palivo a ve volném čase se určitě přidáme i na pár výjezdů.

Co chystáme v Zachraň jídlo?

Paběrkování v okolí Prahy už koordinovat nebudeme, místo toho se zaměříme na zjednodušení podmínek, za kterých mohou restaurace a jídelny darovat hotová jídla potřebným. Aby jídlo, do kterého se vloží nejvíce energie, nekončilo večer v kontejneru, ale u těch, kteří to opravdu ocení. Sledujte, jak postupujeme.

 

Meta:

Foto: Zachraň jídlo

Zachraň jídlo

 

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru