Nakupte u farmářů, jde to i bez trhů

Popularita místních farmářských produktů stoupá i v době koronavirové. Zatímco farmářské trhy budou moci znovu otevřít až od 20. dubna, nabízejí se i méně známé cesty, jak si zajistit přísun lokálního a zdravého jídla během celého roku. Dali jsme dohromady tipy, kde je hledat.

Komunitou podporované zemědělství a bedýnky

Tak zvané Kápézetky si oblíbili převážně obyvatelé měst toužící po čerstvém ovoci a zelenině od farmářů, které znají a jimž můžou věřit. Členové KPZ odebírají od farmáře dlouhodobě, což producentovi umožňuje lépe plánovat úrodu. O rozvoj sítě těchto komunit se stará střešní organizace AMPI (Asociace místních potravinových iniciativ) a zájem o takové potraviny podle nich raketově stoupá i v souvislosti s koronavirovou krizí. V České republice existuje aktuálně kolem čtyřiceti těchto komunit spotřebitelů napojených přímo na lokální ekologicky hospodařící zemědělce a momentálně vzniká nová skupina v Praze na Žižkově, která hledá podílníky.

Velký nárůst obliby zaznamenal také portál Scuk.cz, který funguje přibližně jako Zásilkovna pro farmářské bedýnky. Každé výdejní místo se váže k určité Nákupní skupině. Vyberete si tedy Nákupní skupinu, která má výdejní místo nejblíže k vám. Po celé republice je nyní 424 Nákupních skupin a farmářům či výrobcům tento způsob prodeje přináší velké množství odběratelů.

Prodej ze dvora

Zatímco farmářské trhy utrpěly, prodej od farmářů ze dvora během karantény zakázaný není. Své zemědělce si ale musíte najít, a to buď na mapě Kde.lovime.bio – vyhledávat v ní můžete podle krajů a okresů nebo konkrétních komodit – nebo v adresáři farmářů Hnutí DUHA. Někteří zemědělci prodávají své produkty podle komodit nebo formou bedýnkového prodeje, jako například Zdraví z pole, Rodinná farma Pesema nebo Dobrá farma. Vždy je ale dobré předem zavolat a ověřit si, jaká je aktuální situace.

Facebooková skupina Z ruky do huby

Jako přímá reakce na zákaz farmářských tržišť vznikla skupina „Z ruky do huby“, která je určena pro podporu farmářů, chovatelů, producentů, gastronomie, ale také spotřebitelů kvalitní potravin v době opatření spojených s COVID. Můžete zde najít nabídky od různých producentů a doporučení od zákazníků, ale vyhledávání konkrétních produktů je poměrně složité.

Haleluja, farmářské trhy budou znovu obnoveny

Na základě rozhodnutí vlády se od pondělí 20. dubna znovu otevřou tržiště pod širým nebem. Pravda, budou zde platit určitá omezení (například zákaz prodeje občerstvení k přímé konzumaci, bezpečné odstupy mezi prodejními stánky, dostupná desinfekce na ruce u každého výdejního pultu a další), ale to jistě mnohé od nákupu čerstvých lokálních potravin neodradí. V sobotu 25. dubna se plánuje otevření trhu v Praze na náplavce na Rašínově nábřeží a na Kubánském náměstí. Následovat budou 2. května trhy Heřmaňák na Řezáčové náměstí. Holešovické tržiště v Hale 22 zkouší prodej od jednotlivých zemědělců přes okénko a v týdnu od 20. dubna se plánuje zpřístupnit venkovní tržiště. Otevře se i oblíbený brněnský Zelňák.

 

Meta:

Foto: Pixabay a Flickr

 

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru